ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής 29 Ιουνίου με 1η Ιουλίου στην Κορώνη

0

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, τιμώντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά την απόφαση της UNESCO για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά ένα τριήμερο στοχευμένων δράσεων αφιερωμένο στην ανάδειξη του πολιτισμού της διατροφής του Δήμου μας και τη σύνδεση του με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ

  • 20:00 Έναρξη φεστιβάλ – Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
  • Δημήτριος Καφαντάρης | Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ.
  • Δημήτριος Μανιατάκης | Πρόεδρος Μανιατακείου Ιδρύματος.
  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • Mohamed Sefiani | Δήμαρχος Chefchaouen Μαρόκου, Πρόεδρος του “Μεσογειακού Δικτύου Medinas And Heritage Development”.
  • Ιωάννης Τσιρώνης | Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
  • 20:30 || Ημερίδα: «Καλές πρακτικές»
  • Γεώργιος Λαζουράς | Δήμαρχος Καλαβρύτων | Πρόεδρος Δικτύου Δήμων: «Παρουσίαση του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων».
  • Χαράλαμπος Λυσίκατος | Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας: «Δράσεις προώθησης του μοναδικού προϊόντος “Τσακώνικη μελιτζάνα” από τον Δήμο Ν. Κυνουρίας».
  • Δημήτριος Τζιαχρήστας | Δήμαρχος Δομοκού: «Δράσεις προώθησης του μοναδικού προϊόντος “Κατίκι” από τον Δήμο Δομοκού».
  • Κωνσταντίνος Τσορώνης | Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου-Νέστορος: «Σχέδιο δράσεων προβολής της Δ.Ε. Κορώνης μέσω του συσχετισμού με τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της, με αιχμή την ελιά».
  • 21:30 || Συναυλία κλασικής μουσικής από το «Φεστιβάλ τεχνών Κορώνης».
  • 22:00 || Δεξίωση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ

  • 20:00 Επίσκεψη στην έκθεση ζωγραφικής «Μεσογειακή φύση» και την έκθεση έργων τέχνης σε ξύλο ελιάς.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ Π. ΡΑΛΛΗ

  • 20:30 Παρουσίαση βιβλίου από την Καλλιόπη Γιαννάκου με τίτλο «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΡΩΝΗΣ

  • 21:30 Μουσικές περιπλανήσεις με το συγκρότημα JAZZ TRIO (Π. Καψαμπέλης: κιθάρα, Β. Παπαχρήστου: πιάνο, Α. Αρβανίτης: κοντραμπάσο).
  • 22:00 Λαμπαδηδρομίες από τα παιδιά της Κορώνης, με εκκίνηση από το Κάστρο και τερματισμό στην παραλία.
  • 22:00 Βαρκαρόλα, ρίψη βεγγαλικών και αερόστατων στην παραλία Κορώνης.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 1 IOYΛIOY

ΚΤΗΡΙΟ ΚΛΑΠΑ

  • 10:00 Συνεδρίαση Διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων.
  • 11:00 Κοινή Συνεδρίαση του Δ.Σ του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΩΝΗΣ

  • 13:00 Ξενάγηση στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και γεύμα για τους προσκεκλημένους.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΙΑΡΙ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΡΩΝΗΣ

  • 20:00 Γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τον

εκπαιδευτή σεμιναρίων ελαιολάδου Ιωάννη Καρβέλα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ

  • 20:45 Ανακήρυξη «Νεαρού Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής 2017».
  • 21:00 Βράβευση του πιστοποιημένου γευσιγνώστη και Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ Βασιλείου Καμβύση.
  • 21:15 Τελετή παράδοσης πάπυρου από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος.
  • 21:20 Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορώνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλιτσίου.
  • 21:30 Γιορτή γευσιγνωσίας με κριτές από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας Νομού Μεσσηνίας, τιμώντας της βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες της Κορώνης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΟΡΩΝΗΣ

Έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνίας.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΧΑΡΤΙ & ΜΟΛΥΒΙ» (εξωτ. χώρος)

Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές.

 MANIATAKEION ΙΔΡΥΜΑ

– Έκθεση έργων τέχνης σε ξύλο ελιάς, από τη συλλογή του Θ. Χαραμαρά.

– Έκθεση ζωγραφικής «Μεσογειακή φύση» των Μιχάλη Μανωλακάκη, Johann Schmatz και Birgit Wolkerstorfer.

 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Η Μεσογειακή δίαιτα είναι ένα πανάρχαιο και πολυδιάστατο αγαθό που χαρακτηρίζεται από τη σωστή διατροφή, τις μεθόδους παραγωγής, τους τρόπους μαγειρέματος, τις τοπικές παραδόσεις και τον πολιτισμό, ενισχύοντας τη συνοχή και την εξέλιξη της μεσογειακής κοινωνίας διατροφικά, επιχειρηματικά και πολιτιστικά. Η Μεσογειακή Δίαιτα ως τρόπος ζωής και διατροφής ενεγράφη από την UNESCO στον Κατάλογο της Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η Κορώνη, ως εμβληματική κοινότητα της Μεσογειακής Δίαιτας, αναλαμβάνει μέρος της ευθύνης για την προστασία αυτής της κληρονομιάς: τα τοπικά ήθη και έθιμα, η ιστορία, η γαστρονομία, η τεχνογνωσία και τα προϊόντα, όπως το εξαιρετικό ελαιόλαδο από Κορωνέικη ελιά αλλά και τα πιθάρια της, οι περίφημες Κορωνέικες τζάρες.

ΚΟΡΩΝΕΪΚΕΣ ΤΖΑΡΕΣ

  • Τζάρα, μια λέξη που συνδέει διαχρονικά τους λαούς της Μεσογείου, τη γαστρονομία, το εμπόριο και τον πολιτισμό τους. Στη Μεσόγειο ήταν γνωστή η αραβική λέξη dgiarrah, το πιθάρι, η οποία έγινε jarra για τη στάμνα στην Ισπανία, για να γίνει κατόπιν giara για το πιθάρι στην Ιταλία, jarre για την κανάτα στην Γαλλία αλλά και jar για το δοχείο στην Αγγλία. Στην Κορώνη κατασκευάζονταν οι περίφημες Κορωνέικες τζάρες ως το 1960, με την πανάρχαια τεχνική κατασκευής με τα χέρια, χωρίς τροχό. Έτσι συνεχίστηκε η αρχαία αγγειοπλαστική τέχνη της περιοχής, όπως δείχνουν οι δεκάδες πίθων στο κοντινό ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα. Διάσημες στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, οι τζάρες της Κορώνης αποθήκευαν, διατηρούσαν και διακινούσαν τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.

Μέσα στις τζάρες, τα πιθάρια των λαών της Μεσογείου, διαφυλάχθηκαν τα μυστικά του γαστρονομικού τους πολιτισμού από την αρχαιότητα ως και την πρόσφατη ένταξη της Μεσογειακής δίαιτας στην UNESCO, στον κατάλογο της Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Τιμώντας τις Κορωνέικες τζάρες γιορτάζουμε τον Μεσογειακό γαστρονομικό μας πολιτισμό.

TO ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΥΣΕΩΝ

Στην Κορώνη το 2010 δημιουργήθηκε η ιδέα για μια συντονισμένη δράση ανάδειξης των πιστοποιημένων εκλεκτών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ της Ελλάδας. Η ιδέα εξελίχθηκε και υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος LEADER και δημιουργήθηκε το 2015 το “Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων” με μέλη του 56 Δήμους της χώρας, 22 Αναπτυξιακές εταιρείες, 4 Πανεπιστημιακούς φορείς και ιδρύματα. Βασικός του ρόλος η υποστήριξη και ανάδειξη του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού.

449 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply