ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσυμβατικό έργο δακοκτονίας ζητά ο Πετράκος για να μην τιναχθεί… στον αέρα!

0

Να προχωρήσουν σε κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση για την συνέχιση ισχύος του άρθρου 44 του σχετικού Νόμου, ώστε να δίνεται δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου δακοκτονίας, ζητά με ανοικτή του επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της ΠΓ της Λαϊκής Ενότητας Θανάσης Πετράκος.

Ο κ. Πετράκος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως υπάρχει «μεγάλη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας και ιδιαίτερα στους μεγάλους όπως είναι η Μεσσηνία, αλλά και νομοί της Κρήτης, από την άποψη ορισμένων νομικών κύκλων ότι παύει η ισχύς του σχετικού άρθρου. “Όπως σας είναι γνωστό, με σχετική τροπολογία που είχα προτείνει το Μάιο του 2015, ως βουλευτής τότε Μεσσηνίας και είχε γίνει αποδεκτή από τους συναρμόδιους υπουργούς και εντάχθηκε ως άρθρο 44 στο Ν. 4325/2015 παρείχετο η δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου για τη δακοκτονία. Αν επικρατήσει αυτή η άποψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στις υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν θα πληρώσουν τουλάχιστον την εκτέλεση του πρώτου ψεκασμού και την παγιδοθεσία. Με δεδομένο ότι η υπογραφή των συμβάσεων ιδιαίτερα στους μεγάλους νομούς δεν θα γίνει πριν από τον Αύγουστο, είναι φανερό ότι η δακοκτονία κινδυνεύει «να τιναχτεί στον αέρα». Συνεπώς, εκτός από την καθυστέρηση της κατανομής των κονδυλίων και της ανεπαρκείς πιστώσεις που διέθεσε η κυβέρνησή σας, αν συμβεί και αυτό τότε η ελαιοπαραγωγή για δεύτερη συνεχή χρονιά κινδυνεύει να καταστραφεί, επισημαίνει ο Θανάσης Πετράκος, ζητώντας να γίνει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση ισχύος του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε να δίνεται δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου δακοκτονίας και παραθέτει σημεία του άρθρου.

 ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

  • Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν δημοσιευτεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την 10η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των εργασιών δακοκτονίας, η Οικονομική Επιτροπή της οικείας Περιφέρειας, μπορεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχομένων υπηρεσιών από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας, μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχη βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας.
  • Δαπάνες ψεκασμών δακοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, από την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα σε βάρος των πιστώσεων των οικείων Περιφερειών τρέχοντος οικονομικού έτους, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και το ύψος της δαπάνης, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας.

Leave a Reply