ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση για τον περιθωριακό συγγραφέα Πέτρο Πικρό απόψε στην “Μπουκαδούρα”

0

Εκδήλωση για τον άγνωστο κοσμοπολίτη του λόγου, Πέτρο Πικρό οργανώνει ο πολυχώρος του Πάρκου Λιμενικού Καλαμάτας «Μπουκαδούρα» σήμερα 9 μ.μ. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ (διάρκειας 51 λεπτών) του Τάσου Ψαρά από τη σειρά ”Εποχές και συγγραφείς” της ΕΡΤ και θ’ ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΚΡΟΣ

Μια άγνωστη μορφή του Μεσοπολέμου τάραξε τα νερά της λογοτεχνίας και της κομματικής ορθοδοξίας γύρω στα 1920-1930. Τo όνομά του ήταν Πέτρος Πικρός, ένας σημαντικός λογοτέχνης που δεν εκτιμήθηκε όσο ζούσε. Οι κριτικοί της εποχής (τόσο της αριστεράς όσο και του κατεστημένου) τον αγνόησαν επιδεικτικά.

Ο Ιωάννης Γενναρόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, γεννήθηκε το 1894. Ο Πικρός διαφοροποιείται από τους περισσότερους συγκαιρινούς του καθώς είναι από τους πρώτους (μαζί με τον Δ. Βουτυρά) που εμπνεύστηκαν λογοτεχνικά από το νέο αστικό τοπίο το οποίο προέκυψε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δηλαδή από τους απόκληρους και κατεστραμμένους ανθρώπους της πόλης. Θα επικριθεί από την αριστερή λογοτεχνική κριτική, η οποία δεν μπορούσε να καταλάβει πώς ένας σκληρός ρεαλιστής μαρξιστής ασχολείται με τα αποβράσματα, τις πόρνες και τους λωποδύτες της Αθήνας. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, θα συγκρουστεί με τον Γιάννη Κορδάτο, διευθυντή του στον «Ριζοσπάστη», με τον τροτσκιστή ηγέτη Παντελή Πουλιόπουλο, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Κώστα Βάρναλη κ.ά. Θα ηγηθεί της δημιουργίας λογοτεχνικών περιοδικών, με κυριότερο τους «Πρωτοπόρους» (1930), αλλά με το που θα αλλάξει η «γραμμή» θα συγκρουστεί με το κόμμα και θα αποχωρήσει.

Η λογοτεχνία του Πέτρου Πικρού εκπλήσσει καθώς φανερώνει έναν συγγραφέα με εύρος μόρφωσης, ανοιχτούς ορίζοντες και ανεξάρτητο πνεύμα. Ανάμεσα στα γραπτά του συγκαταλέγονται διηγήματα, μυθιστορήματα ιστορικά και φαντασίας, πολλά παιδικά και εφηβικά έργα, βιογραφίες, ψυχολογικά μυθιστορήματα, ρεπορτάζ κτλ. Εξέδωσε επίσης πολιτικές μελέτες.

Leave a Reply