ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταγγελία από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Στο έλεός τους οι συνταξιούχοι που έχουν χάσει τα μισά λεφτά ενώ περιμένουν τα… χειρότερα!

0

Μειωμένες έως 80%, και χωρίς μάλιστα να καταβάλλονται από το 2015, είναι οι επικουρικές συντάξεις που έφθασαν πλέον στα 160  ευρώ κατά μέσο όρο, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, δηλώνει με νόημα πως η ανοxatzopoulos-nikosχή και η αντοχή τελείωσε, κάνοντας λόγο για απώλεια που ξεπερνά το 50% «Υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους», επισημαίνει με νόημα και συνεχίζει, περιγράφοντας ανάγλυφα, τη δραματική κατάσταση. «Μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών, οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα, παρατηρείται στάση πληρωμών. Στις επικουρικές, δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις καθώς υπάρχει Νόμος που το επιβάλλει. Ο «χορός» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε την περίοδο  2011-2014  και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε επεβλήθη εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Η συνέχεια έγινε  τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα», αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που αναφέρεται σε όσα θα συμβούν από ‘δω και στο εξής!

ΣΤΟΝ… ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Πρόσφατα, η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και  θα γίνει μέσω της μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021. Σήμερα, για τις επικουρικές συντάξεις οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 118.000 και σε ορισμένες η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει  κάνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών που ζητούνται για την έκδοση του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Και από  τη πλευρά του το  υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ με έγγραφό της ενημερώνει τον ΕΦΚΑ πως μέχρι νεωτέρας δεν είναι δυνατή η έκδοση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/2015 και μετά», τονίζει ο κ. Χατζόπουλος, επισημαίνοντας πως ο Νόμος Κατρούγκαλου, όρισε ρητώς, πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση από την Πρωτοχρονιά του 2015 και μετά, θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείται από δύο τμήματα.

  • Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
  • Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC).

Καταληκτικά, ο πρόεδρος του το Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρει ότι στο Νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπεται η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές από την 1η Ιανουαρίου του 2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009, παρότι μέχρι τότε, εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Leave a Reply