ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο… πόδι και πάλι οι φορείς της Μεσσηνίας για παραμονή του στρατοπέδου της Καλαμάτας!

0

Με φόντο  την επικείμενη κατάργηση του στρατοπέδου της Καλαμάτας, τελέστηκε η εκδήλωση για την ανασυσταθείσα πύλη στο παλιό στρατόπεδο Παπαφλέσσα, με τους φορείς της Μεσσηνίας, να καταθέτουν εκ νέου και σε υψηλούς τόνους, την ξεκάθαρη θέση τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Η τιμητική εκδήλωση, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του 9ου Συντάγματος Πεζικού που θυσιάσθηκαν ή τραυματίστηκαν ή αγωνίσθηκαν υπέρ της πατρίδος στους Εθνικούς Αγώνες και στο πλαίσιό της τελέστηκε τρισάγιο από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Προσβολή στη μνήμη όλων αυτών, χαρακτήρισε ακόμη και τη σκέψη κατάργησης ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

nikas-omilia

ΝΙΚΑΣ: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ!

«Ως Δήμος Καλαμάτας, πράξαμε το ελάχιστο καθήκον μας με την ανασύσταση της βόρειας πύλης του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, εντός του οποίου λειτουργούσε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού για 100 σχεδόν χρόνια, με τη μεταφορά και την προβολή της προτομής του ηρωικού Διοικητή του, Βενετσάνου Κετσέα και με τη σμίλευση της ιστορίας του 9ου Συντάγματος σε μαρμάρινες επιφάνειες. Ο χώρος βορειανατολικά αυτής της πύλης προσφέρεται από το Δήμο για τη χωροθέτηση προτομών ηρωικώς πεσόντων στους Εθνικούς Αγώνες ή μνημείων με πατριωτική και εθνική αναφορά. Και όλα αυτά, για να περνά από ‘δω ο επισκέπτης, να διαβάζει την ιστορία του ηρωικού Συντάγματος, την ιστορία που έγραψε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, να θυμάται τους χιλιάδες Μεσσήνιους νεκρούς των Εθνικών Αγώνων – μόνο στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, όπως με πληροφόρησε ο κ. Μπουλούκος, 423 Μεσσήνιοι έπεσαν υπέρ πατρίδος – οι οποίοι έπεσαν κάτω από τη σημαία του 9ου Συντάγματος ή άλλων στρατιωτικών σχημάτων. Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και την πατριωτική στάση των Μεσσηνίων διαχρονικά, γι’ αυτό ακόμα και η σκέψη ή η ρητορεία και πολύ περισσότερο, ο σχεδιασμός για την κατάργησή του αποτελούν προσβολή για όλους εμάς, το Μεσσηνιακό λαό και την ιστορία του», δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι με το λόγο αλλά και τις πράξεις τους αγωνίζονται για τη συνέχιση της λειτουργίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού. «Ευχαριστώ τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και παριστάμενο Γιάννη Λαμπρόπουλο, τους βουλευτές μας, το μητροπολίτη και την Εκκλησία μας, το σύνολο των αυτοδιοικητικών, δημάρχων, την αντιπεριφερειάρχη και όλα τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης και τους φορείς του νομού, που αγωνίζονται γι’ αυτό το μεγάλο σκοπό», δήλωσε ο κ. Νίκας, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΙΦΕΡΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!

«Είναι μία καλή ευκαιρία σήμερα να επιβεβαιώσουμε, όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, αλλά και όλοι οι Μεσσήνιοι και όλοι οι Πελοποννήσιοι – και οφείλω αυτό να το πω – την απόφασή μας να δράσουμε και να υπηρετήσουμε κάθε προσπάθεια διατήρησης αυτού του Συντάγματος, στη νέα του θέση και να αντιτιθέμεθα σε κάθε σκέψη αναστολής της λειτουργίας του ή κατάργησής του, όταν μάλιστα είναι προφανές – από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα – ότι δεν συνδέεται με καμία σοβαρή επιχειρηματολογία μία τέτοια κίνηση», δήλωσε η κα Αλειφερη, με το δήμαρχο Τριφυλίας να αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής προς τους προγόνους μας. «Είμαι με συναισθήματα μεγάλης ευγνωμοσύνης εδώ, γιατί ήρθαμε να τιμήσουμε αυτό που οι Μεσσήνιοι ζήσαμε και ήταν το «μαζί», γιατί μαζί πολέμησαν οι πρόγονοι και δε χωρίσανε ποτέ.
Κατά συνέπεια, σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται για να κρατηθεί αυτό το Σύνταγμα, θέλω να μας θεωρείτε αλληλέγγυους, γιατί κάποτε ρώτησαν τον Αγησίλαο μέχρι πού φθάνουν τα όρια της Σπάρτης και είπε ότι φθάνουν μέχρι εκεί που φθάνει το δόρυ μας», δήλωσε με νόημα ο Παναγιώτης Κατσίβελας, με το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη, να δίνει επίσης δυναμικό παρόν. «Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε μία ακόμα φορά ότι το στρατόπεδο είναι της Μεσσηνίας και πρέπει να υπάρχει για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα. Το έχουμε γράψει με αποφάσεις, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους και πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία σήμερα να το ξαναπούμε: το στρατόπεδο ανήκει στη Μεσσηνία, ανήκει στην Καλαμάτα», δήλωσε ο κ. Καφαντάρης που συνεχάρη τον Παναγιώτη Νίκα, ενώ δηλώσεις έκαναν και εκπρόσωποι των Δήμων Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, Χρήστος Καρύδης και Γιώργος Κομπότης, αντίστοιχα και παρευρέθη και ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. .
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων της αναμνηστικής πλάκας στην οποία απεικονίζονται συνοπτικά, η ιστορία και η πολεμική δράση του 9ου Συντάγματος Πεζικού, έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Leave a Reply