ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζωηρό ενδιαφέρον από κοινοπραξίες εταιρειών για τα πετρέλαια του Κυπαρισσιακού Κόλπου

0

Τρεις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν και “οικόπεδα” του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων, ζήτησε για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euroday.gr, η κοινοπραξία ζήτησε τεράστιες εκτάσεις που ξεκινούν από τα νότια των Χανίων και εκτείνονται μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Οι δύο αυτές εκτάσεις περιλαμβάνουν και νέες περιοχές που δεν είχαν δοθεί σε διαγωνισμό.
Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η Energean Oil & Gas ζήτησε στο Ιόνιο Πέλαγος τα “οικόπεδα” με αρίθμηση 3 και 7 που είχαν βγει στον δεύτερο γύρο παραχώρησης ως ενιαία περιοχή. Αυτή εκτείνεται από τα δυτικά της Κέρκυρας μέχρι τη Λευκάδα. Η συνολική έκταση που ζήτησε η Energean Oil & Gas είναι 6.500 τ.χλμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αντιδράσεις του υπουργείου στα αιτήματα των εταιρειών ήταν ταχύτατες. Η κοινοπραξία υπέβαλε το αίτημα στις 31 Μαΐου, ενώ η Energean Oil & Gas στις 2 Ιουνίου.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργού Γιώργου Σταθάκη προσθέτουν ότι θα γίνει επαναχάραξη των περιοχών, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνει και παλιά “οικόπεδα”, ενώ οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερες εκτάσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις έρευνές τους.
Η Energean Oil & Gas ζήτησε τη συγκεκριμένη έκταση καθώς θεωρεί ότι υπάρχει γεωλογική συγγένεια με άλλες περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί, όπως τα Ιωάννινα, η Αιτωλοακαρνανία αλλά και το Κατάκολο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θεωρεί πετρελαιογενή την ευρύτερη περιοχή Ιονίου και Αδριατικής, για το λόγο αυτό άλλωστε συμμετείχε και στο διαγωνισμό του Μαυροβουνίου.

Γ.Μπ.

Leave a Reply