ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εσω έτοιμος: Δωρεάν ebook (en) για τις βασικές αρχές ετοιμότητας και ανάκτησης δεδομένων μετά από κακόβουλη επίθεση τύπου Ransomware

0

 To ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται κρυφά στη συσκευή του θύματος (π.χ. υπολογιστή, smartphone, wearable συσκευής) και ότι είτε κρατά “όμηρο” τα στοιχεία του θύματος, ή απειλεί να δημοσιεύσει τα δεδομένα του θύματος, έως ότου καταβληθούν λύτρα.

Το απλό ransomware μπορεί να κλειδώσει το σύστημα με έναν τρόπο που δεν είναι δύσκολο για ένα καταρτισμένο πρόσωπο να “ανοίξει” και να εμφανίσει ένα μήνυμα ζητώντας πληρωμή για να το ξεκλειδώσει. Η πιο προχωρημένη έκδοση του λογισμικού κρυπτογραφεί τα αρχεία του θύματος, τα καθιστά απρόσιτα, και απαιτεί την καταβολή λύτρων για να τα αποκρυπτογραφήσει.

Το ransomware μπορεί επίσης κρυπτογραφήσει το master file table ή το σύνολο του σκληρού δίσκου. Πρόκειται για μια επίθεση, με την οποία εμποδίζονται οι χρήστες από την πρόσβαση στα αρχεία, δεδομένου ότι είναι δυσεπίλυτο να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία χωρίς το “κλειδί”.

Πώς εγκαθίσταται

Το ransomware συνήθως εγκαθίσταται:

*Όταν ανοίγεται ένα συνημμένο αρχείο από κάποιο κακόβουλο email

*Όταν πατάτε σε κακόβουλη διεύθυνση (link), η οποία υπάρχει σε κάποιο κακόβουλο email ή σε άμεσο μήνυμα (instant message) ή σε μήνυμα από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή από άλλη σελίδα

*Μπορεί να εγκατασταθεί, επίσης, όταν επισκέπτεστε κάποια κακόβουλη ιστοσελίδα

Πώς να προστατευτείτε

* Κάντε τακτικά Backup στο cloud ή σε εξωτερικό δίσκο. Τα αντίγραφα αυτά ποτέ να μην αποθηκεύονται στον εσωτερικό δίσκο άλλο μόνο σε εξωτερική συσκευή την οποία δεν θα την έχετε μόνιμα συνδεδεμένη με τον υπολογιστή σας.

* Προστατεύεστε και τις κινητές συσκευές σας. Μην κατεβάζετε εφαρμογές από μη πιστοποιημένα sites και χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή ασφαλείας.

* Εγκαταστήστε ένα αξιόπιστο προϊόν Internet Security και ενεργοποιήστε το antispam για τα email σας

* Ανεβάστε το επίπεδο ασφαλείας από τις ρυθμίσεις του browser σας

* Κάντε ταχτικά τα updates των Windows και του browser. Οι cyber εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας τους για τις επιθέσεις τους

Το e-book της Veeam, το λινκ για το κατέβασμα του οποίου βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, όχι μόνο μας δίνει μια πληρέστερη εικόνα για την απειλή του ransomware, αλλά και εξετάζει τις βασικές αρχές της ετοιμότητας και της ανάκτησης μετά από μια επίθεση από ransomware, προκειμένου να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον οργανισμό μας. Η αρχική μόλυνση μπορεί να είναι αναπόφευκτη, οπότε η καλύτερη προστασία είναι να είναι κάποιος πλήρως προετοιμασμένος για ανάκτηση δεδομένων.

Το Ransomware έχει γίνει απειλή για όλους τους τύπους επιχειρήσεων αλλά και τους απλούς χρήστες, καθώς έχει γίνει και το εργαλείο εκβιασμού για χρήματα που επιλέγουν κατά κόρον οι κυβερνοεγκληματίες. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εντυπωσιακής ικανότητάς του αλγόριθμού του να εξελίσσεται και να γλιστράει από τις παραδοσιακές στρατηγικές προστασίας δεδομένων. Η μεγάλη απογοήτευση όσων έχουν πληγεί είναι ορατή, και με αποτελέσματα που περιλαμβάνουν την απώλεια σημαντικών δεδομένων, τη μείωση της παραγωγικότητας και τη φθορά.

Στο e-book μαθαίνουμε περισσότερα για:

  • Τα ορόσημα του Ransomware, βασικές δυνατότητες και επιπτώσεις
  • Τους βασικούς κανόνες προστασίας από την ransomware και ετοιμότητα έναντι επιθέσεων
  • Τη γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση από τα αντίγραφα ασφαλείας
    Και πολλά ακόμα!

Κατέβασε το βιβλίο από την σελίδα: https://go.veeam.com/ransomware-awareness-education

Leave a Reply