ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρχαρίας προσκυνητής ξεβράστηκε στη Δυτική παραλία της Καλαμάτας!

0

Αντιμέτωποι με ένα παράξενο θέαμα, βρέθηκαν οι λουόμενοι στη Δυτική παραλία της Καλαμάτας, όπου ξεβράστηκε ένα σχεδόν σκοτωμένο καρχαριοειδές! Το ψάρι μήκους 1,5 μέτρου, που έφερε τραύματα και λίγο αργότερα ψόφησε, αρχικά, εκτιμήθηκε πως ήταν σκυλόψαρο, όμως επρόκειτο για καρχαρία προσκυνητή, γνωστό ως «σαπουνά».
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι επιθετικό και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους! Βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου και είναι μεταναστευτικό είδος.

karxarias-1Κινείται αργά και γενικά φιλτράρει το νερό και έχει ανατομικές προσαρμογές για να τρέφεται φιλτράροντας, όπως ένα πολύ διευρυμένο στόμα και πολύ ανεπτυγμένες βραγχιακές άκανθες. Το σχήμα του ρύγχους του είναι κωνικό και οι σχισμές των βραγχίων επεκτείνονται γύρω από την κορυφή και το κάτω μέρος του κεφαλιού του. Οι βραγχιακές άκανθες είναι σκοτεινές και μοιάζουν τριχωτές και χρησιμοποιούνται για να πιάσουν πλαγκτόν καθώς το νερό φιλτράρεται μέσα από το στόμα και πάνω από τα βράγχια. Ο καρχαρίας προσκυνητής έχει συνήθως γκρίζο-καφέ χρώμα και συχνά φαίνεται να φέρει στίγματα. Τα δόντια του καρχαρία είναι πολύ μικρά και πολυάριθμα και συχνά εμφανίζονται εκατό στη σειρά.

Αντίστοιχα ψάρια, έχουν πιαστεί ή ξεβραστεί και σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ πολλοί αλιείς τα τελευταία χρόνια, τα πωλούν, σύμφωνα με καταγγελίες, αντί γαλέου, θησαυρίζοντας… αφού έχουν εξαπατήσει τους καταναλωτές!

Leave a Reply