ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Καμπανάκι κινδύνου» για τη δακοκτονία!

0

Τον προβληματισμό του για την πορεία της δακοκτονίας και τον ορατό κίνδυνο να χαθεί και φέτος, με γάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής, κατέθεσε σε συνέντευξη Τύπου, από την Καλαμάτα όπου βρέθηκε χθες, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας, ο οποίος δεν παρέλειψε να καταλογίσει ευθύνες.

«Τα όποια προβλήματα προέκυψαν πέρυσι, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου της Μεσσηνίας κυρίως, φέτος μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρά και αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ανακοίνωσε στις Περιφέρειες που καλλιεργούνται ελιές, να προμηθευτούν τα φάρμακα για τη δακοκτονία, όμως αυτές αντέδρασαν σαν εξαπατημένες σύζυγοι, επειδή δήθεν δεν προλάβαιναν! έτσι, είπαν πως θα τα προμηθευτούν κεντρικά και φέτος», δήλωσε ο κ. Γόντικας ο οποίος αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα των «άγονων» περιοχών, εκεί που δεν έχει εκδηλωθεί δηλαδή, καθόλου ενδιαφέρον από εργολάβο. «Θέλουν οι αγρότες να βάλουν το τρακτέρ τους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας και η Εφορία τους θεωρεί επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να τους επιβάλλουν αντίστοιχες επιβαρύνσεις κι έτσι δεν υπάρχει ενδιαφέρον», ανέφερε ο κ. Γόντικας, ο οποίος καυτηρίασε και το γεγονός ότι ακόμη και τα χρήματα που διατίθενται, δεν αρκούν για όλους τους ψεκασμούς.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

  • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, (μονίμου και εποχικού), στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
  • Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».

Leave a Reply