ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σπάει το 40άρι από σήμερα ο υδράργυρος και στη Μεσσηνία!

0

Το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου θα σπάσει και στη Μεσσηνία σήμερα ο υδράργυρος, ο οποίος σκαρφαλώνει… απειλητικά, καθηλώνοντας στο σπίτι, όλους όσοι δε χρειάζεται να προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις και εδικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού!

Με καύσωνα θα μας υποδεχθεί και ο Ιούλιος, ενώ ο μήνας που σε λίγο μας… αποχαιρετά, κατέγραψε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται μια φορά στα δέκα χρόνια στη χώρα μας! Και δεν είναι μόνο ο Ιούνιος, η θερμοκρασία αύριο, τελευταία ημέρα του μήνα, όπως και το Σάββατο, θα αγγίξει μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου, με το κλίμα να… θυμίζει 2007! Σύμφωνα με τους ειδικούς και την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται δυο με τρεις καύσωνες, ενώ  μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μετα-μελτέμια. Ο κύκλος του πρώτου καύσωνα, γι’ αυτό το καλοκαίρι, αναμένεται να κλείσει τη Δευτέρα και ως ότου χρειαστεί και στη Μεσσηνία, οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν λάβει μέτρα, κρατώντας ορισμένους χώρους ανοιχτούς για την υποδοχή ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην Καλαμάτα ο Δήμος ανακοίνωσε πως με εντολή του δημάρχου, μέχρι την Κυριακή θα είναι ανοικτοί στο κοινό οι κλιματιζόμενοι χώροι των ΚΑΠΗ και συγκεκριμένα το Α΄ ΚΑΠΗ στην οδό Μπούτση 1 με αριθμό επικοινωνίας 27210 95655 και το  Β΄ ΚΑΠΗ στην οδό Παμίσου 20-22 με τηλέφωνο επικοινωνίας το 27210 21426 από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το Κ.Ε.Κ. στην οδό Νέδοντος 135 θα διαθέσει σήμερα και αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Κλιματιζόμενες αίθουσες για το κοινό, θα διαθέσει και ο Δήμος Μεσσήνης, από το πρωί έως τις 9 το βράδυ προσφέροντας μάλιστα και δωρεάν εμφιαλωμένο νερό.  Πρόκειται για την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο κεντρικό δημοτικό κατάστημα, το ΚΑΠΗ και τα γραφεία-ΚΕΠ όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου πλην της Μεσσήνης.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Για την προστασία από τον καύσωνα χρήσιμες συμβουλές δίνει το υπουργείο Υγείας, κυρίως όσον αφορά στις ευπαθείς, αλλά όχι μόνο, ομάδες του πληθυσμού.

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Συχνά ντους.
  • Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

 

 

Leave a Reply