ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΣΜ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ»: Αθλητικός Τουρισμός: μια ακόμα ευκαιρία για ανάπτυξη!

0

H ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μετακίνηση ανθρώπων πέρα από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους η οποία συνεπάγεται εμπειρίες διαφορετικές από τις καθημερινές είναι αυτό που λέμε τουρισμός και είναι μια συνήθης ανθρώπινη δραστηριότητα ιδιαίτερα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ο τουρισμός έχει αρκετές επιμέρους διακρίσεις ή θεματικές ενότητες, σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει μια βασική διάκριση μεταξύ τουρισμού διακοπών και θεματικού-επαγγελματικού τουρισμού.aristodhmos-sima
Στην πρώτη περίπτωση η επίσκεψη σ’ ένα τόπο γίνεται με κριτήριο τις δυνατότητες αναψυχής και ξεκούρασης που αυτός προσφέρει, ενώ στη δεύτερη ο σκοπός είναι η ενεργητική ή παθητική ανάμιξη σε κάθε μορφής δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στον τόπο επίσκεψης.
Έτσι λοιπόν παράλληλα με τον τουρισμό αναψυχής αναπτύσσεται μια άλλη μορφή τουρισμού η οποία ορίζεται με θεματικές ενότητες όπως, αγροτουρισμός, μνημειακός /πολιτιστικός, συνεδριακός, εκκλησιαστικός, θεραπευτικός, οινικός, αθλητικός, καταδυτικός, γαστρονομικός, φυσιολατρικός κτλ. Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα οι ενότητες είναι τόσες πολλές που σχεδόν ταυτίζονται με όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σε πολλές περιπτώσεις θεματικού τουρισμού μάλιστα διαφαίνονται πολλές και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, με ποιο σημαντική πτυχή ότι αυτές οι δυνατότητες δίνονται σε απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένες πηγές εισοδήματος που διαθέτουν όμως πολλές και ποικίλες ευκαιρίες προορισμού επισκεπτών.
Ειδικότερα για τη χώρα μας που ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, η παράλληλη αξιοποίηση των θεματικών προορισμών με τον ανεξάντλητο πλούτο που υπάρχει αποτελεί μια μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης διαμορφώνοντας ένα ποικίλο πλαίσιο το οποίο αλληλοσυμπληρώνεται.
Για τους παραπάνω λόγους από την πλευρά μας, ως αθλητικός σύλλογος, ο αθλητικός τουρισμός είναι μια επιπλέον πρόκληση διότι αφενός έρχεται να συμπληρώσει να προωθήσει και να επεκτείνει την αθλητική δραστηριότητα, αφετέρου δε να συμβάλει στην τοπική μας οικονομία.
Ο ΑΣ Αριστόδημος έχοντας κλείσει ήδη ένα χρόνο ζωής έχει ως καταστατικό του σκοπό την εκμάθηση και διάδοση της ολυμπιακής πάλης, ελληνορωμαϊκής και ελευθέρας. Ο σκοπός του Αριστόδημου ήδη είναι μια πρόκληση διότι παρότι η πάλη έχει βαθιές ρίζες στον τόπο μας και έχει προσφέρει πολλές διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό, στο νομό μας παραμένει άγνωστη εφόσον δεν είχε παρουσία εδώ και πολλά χρόνια.
aristodhmos-palh-sthn-ammo
Στις άμεσες προτεραιότητες του «Αριστόδημου» ήταν η γνωριμία της πάλης με το μεσσηνιακό αθλητικό κοινό γι’ αυτό και το 2016 και 2017 διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μεσσήνη το πρωτάθλημα Παίδων και Παμπαίδων αντίστοιχα. Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2017 διοργανώθηκε από τον «Αριστόδημο» το αναπτυξιακό τουρνουά, επίσης με μεγάλη επιτυχία το οποίο σχεδιάζεται να γίνει θεσμός για την ανάπτυξη του αθλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δυο πρωταθλήματα ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στην πόλη μας ξεπέρασε τα πεντακόσια αθλητές.
Αυτό το καλοκαίρι μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπονήσεις πάλης στην άμμο στην παραλία της Μεσσήνης με απώτερο σκοπό την διοργάνωση αγώνων πάλης στην άμμο (beach wrestling) το καλοκαίρι του 2018. Η πάλη στην άμμο είναι μια εναλλακτική εκδοχή της κλασικής πάλης με μια διαφοροποίηση στις τεχνικές και στους κανονισμούς, που δίνει όμως την ευκαιρία για διεξαγωγή αγώνων σε δημοφιλείς χώρους όπως οι παραλίες τη θερινή περίοδο, προσφέροντας μοναδικό θέαμα.
Οι παραπάνω δραστηριότητες εξυπηρετούν τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του «Αριστόδημου» αλλά και όχι μόνο. Παράλληλα με την εξυπηρέτηση των σκοπών του ο «Αριστόδημος» από το δικό του μετερίζι, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο νομό μας.
Η διοργάνωση και αναβίωση αγώνων πάλης στην παλαίστρα της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί ένα μεγάλο όραμα για τον Αριστόδημο το οποίο σχεδιάζει να εγκαινιάσει και να καθιερώσει ως διεθνή θεσμό επίσης το καλοκαίρι του 2018.
Για την διοργάνωση των αγώνων ο «Αριστόδημος» θα επιδιώξει τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς του τόπου μας, αισιοδοξώντας ότι ο θεσμός θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του αθλήματος της πάλης στο νομό μας, στην παράλληλη ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και την συμβολή του στην τοπική μας οικονομία.

Leave a Reply