ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση σήμερα για το Δάσος της Βασιλικής!

0

Θα προβληθεί σχετικό βίντεο από ανάβαση ορειβατών και στη συνέχεια θα μιλήσουν οι :Η ΟΜΑΔΑ ”ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ”, στα πλαίσια της γνωστοποίησης της ”αόρατης” σε πολλούς Μεσσηνίας, οργανώνει εκδήλωση για την ανάδειξη του Δάσους της Βασιλικής, σήμερα  στις  9 μ.μ. στον  πολυχώρο «Μπουκαδούρα» στο Πάρκο του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας.

  • Mιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου ”Οι φίλοι του Ταϋγέτου”,”Μορφές ανάπτυξης του Ταϋγέτου”
  • Παναγιώτης Μπαζίγος, διευθυντής Δασών,”Η χλωρίδα του Δάσους της Βασιλικής”.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 

Το Δάσος της Βασιλικής καλύπτει περίπου 11.000 στρέμματα δασικής έκτασης, κυρίως ελάτης και πεύκης και εκτείνεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς του Ταϋγέτου. Από τη θέση Άγιος Δημήτριος περνά το διεθνές μονοπάτι Ε4. Κατηφορίζοντας, υπάρχει πρόσβαση για τη χαράδρας του Βυρού στη Σκιά του Προφήτη Ηλία και του Χαλασμένου βουνού με κατεύθυνση την Καρδαμύλη. Εδώ βρίσκονται τα ίχνη της αρχαίας Βασιλικής Οδού των βασιλέων της Λακεδαίμωνος που είχαν πρόσβαση στις δυτικές ακτές του Ταινάρου.

Η πλούσια χλωρίδα παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό και βιολογικό ενδιαφέρον.

Το δάσος Βασιλικής λειτουργούσε κυρίως ως κέντρο παραθερισμού, ενώ ως δεύτερη συμπληρωματική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί η χορήγηση άδειας υλοτομίας μερικών δένδρων πεύκης σε υλοτόμους-ξυλουργούς, κατοίκους της κοινότητας Εξωχωρίου, προκειμένου οι τελευταίοι να κατασκευάσουν και να εμπορευθούν κυρίως ξύλινα νεροβάρελα αλλά και άλλες ξυλοκατασκευές οικιακών σκευών για τις ανάγκες βασικά των παραθεριστών. Οι παραθεριστές συγκεντρώνονταν πριν αλλά και μετά τον πόλεμο του 1940. Παλαιοί παραθεριστές και υλοτόμοι αναφέρουν ότι παραθέριζαν περί τα 4.000 άτομα από τα γύρω χωριά. Ο παραθερισμός γινόταν στις θέσεις Δράκος, Καρτήλιο, Λάκες Βασιλικής, Άγιος Δημήτριος και Παύλη. Το υψόμετρο στις θέσεις αυτές κυμαίνεται από 1.300 έως 1.500 μέτρα. Ο περισσότερος πληθυσμός έμενε σε πρόχειρες καλύβες φτιαγμένες από κλάρες, ξύλα και σκεπασμένες με φλούδες από πεύκα. Όσοι είχαν οικογενειακή παράδοση παραθερισμού είχαν κατασκευάσει πέτρινες καλύβες.

315 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply