ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεγάλη φωτιά χθες στο Ασπρόχωμα!

0

asproxoma-fotia-2

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στο Ασπρόχωμα, με την έντονη βλάστηση και τα καλάμια, να πιάνουν φωτιά και να απειλούν ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους, κοντά στο δρόμο. Στο σημείο, έσπευσαν άμεσα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 5 οχήματα, συνεπικουρούμενα από 4 ακόμη οχήματα του Δήμου Καλαμάτας, θέτοντάς την υπό έλεγχο και απομακρύνοντας την απειλή, που κάποια στιγμή ήταν περισσότερο από ορατή, για τα σπίτια!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Η Πυροσβεστική, τα ινία της οποίας κρατάει ο Μεσσήνιος Αρχηγός Βασίλης Καπέλιος, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών και όχι μόνο, οφείλεται στη δική μας αμέλεια και απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, να δείξουν ενεργή συμμετοχή στη σωτηρία του φυσικού πλούτου της χώρας, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο. «Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου! Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και αναφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.
  • Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών -πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Όταν αντιληφθούμε πυρκαγιά, τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά. Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται και προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ενώ ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή. Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο, ενώ σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνούμε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Leave a Reply