ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Και πάλι documenta

0

Η documenta 14 την οποία έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε στην Αθήνα, προσφάτως εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η τακτική είναι παλιά. Ο,τι δεν μπορεί να αντικρούσει ο κυρίαρχος λόγος, το ενσωματώνει, είπαν οι καχύποπτοι. Ας θυμηθούμε πως το Rock in Athens το 1985 διοργανώθηκε ύστερα από ιδέα της Μελίνας και παρότι περιελάμβανε ονόματα όχι ακριβώς φιλικά με την εξουσία όπως η Νίνα Χάγκεν.

Η όλη διοργάνωση όμως που έχει ξεκινήσει από το Κάσελ της Γερμανίας και εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες δίπλα μας, είναι κάτι διαφορετικό. Λογικά, όπως επιτάσσουν οι καιροί, οικειοποιείται όλη τη μοντέρνα ρητορεία, επαναψηλαφίζει τόπους μνήμης επιχειρώντας να παραγάγει έναν νέο λόγο. Ενσωματώνει ζητήματα όπως το Προσφυγικό ή οι ταυτότητες και η μνήμη μέσα από εγκαταστάσεις (installations) ή κονσέρτα όπως αυτό της Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων.

Αν δούμε την documenta ως μια γιγάντια και κινούμενη πλατφόρμα ιδεών και προσλήψεων, αυτό αναπόφευκτα έχει και τα προβλήματά του. Ο ντετερμινισμός ενός μεταμοντέρνου λόγου, η ολίγον εξωτική απόπειρα να σερφάρεις ανάμεσα στους πονεμένους ιθαγενείς μιας χώρας σε κρίση όπως η Ελλάδα, προβληματίζουν. Απέχει όμως πολύ από το να χαρακτηρίζεις την documenta αποικιοκρατική και συστημική εκδοχή της τέχνης.

***

ΑΠΟ τον Δημήτρη Ν. Μανιάτη το προηγηθέν απόσπασμα κι ενώ η documentra εν Αθήναις βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα γεγονότα της χρονιάς και μάλιστα με διεθνή απήχηση.

ΠΟΣΟ αντιλαμβάνονται  την απήχηση αυτή οι αδαείς, είναι ένα θέμα αδιάφορο τελικά.

ΑΛΛΩΣΤΕ δεν είναι όλα για όλους, ούτε και μπορούν όλοι να αποδεχθούν τα πάντα.

ΑΛΙΜΟΝΟ αν γινόταν κάτι τέτοιο θα πεθαίναμε από πλήξη.

Η DOCUMENTA που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ήταν απλώς μια ακόμα ευκαιρία για να αναμετρηθούμε με τα όριά μας αλλά βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και αυτή τη φορά καταφέραμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά επανέρχομαι και πάλι στην πρόταση που προ ημερών είχα κάνει σε σχόλιό μου στα «άλλα λόγια».

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ αν θέλει να θεωρεί ότι έχει παράδοση στα εικαστικά μπορεί να τολμήσει τη διεκδίκηση ενός ανάλογου εγχειρήματος με όλα τα υπέρ και τα κατά που αναλογούν.

ΑΥΤΑ και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε και ραντεβού στις παραλίες.

 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply