ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τον απολαυστικό Ρος Ντέιλι μίλησε η «Φ» για τη μουσική, την πολιτική και τον Αλέξη Τσίπρα 

0

Πραγματικά ξεχωριστή, ήταν η  βραδιά στο Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων της Καλαμάτας, που φιλοξενεί την υπέροχη Συλλογή της προέδρου Βίκυς Καρέλια, με την πρώτη από τις εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού!

Το πανέμορφο αυτό Μουσείο που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, καθώς από τον Οκτώβριο οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του, έχει υποδεχθεί περισσότερα από 5.500 άτομα, ανοίγει την αγκαλιά του, διοργανώνοντας ιδιαίτερες μουσικές εκδηλώσεις στο αίθριο, οι οποίες άνοιξαν αυλαία χθες και θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο.
Στην πρεμιέρα των εκδηλώσεων καλεσμένος ήταν ο Ιρλανδός μουσικός Ρος Ντέιλι, με εξειδίκευση στην κρητική λύρα και το αφγανικό ραμπάμπ. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία με την παρότρυνση της μητέρας του η οποία ήταν αρκετά φιλόμουση και από τότε, ξεκίνησε ένα ιδιαίτερο ταξίδι, που τον έφερε… να ζει τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη. «Είναι μεγάλη χαρά για ‘μας που παίξαμε σε αυτόν το χώρο, όπου έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο μεγάλος καλλιτέχνης, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας εν συντομία, τις μουσικές του και όχι μόνο, εμπειρίες! «Πρόκειται για «τροπική μουσική», που περιλαμβάνει όλες τις μουσικές παραδόσεις που επεκτείνονται από βορειοδυτική Αφρική μέχρι τη δυτική Κίνα. Περιλαμβάνει την αραβική, την τουρκική, την ελληνική, την περσική, την ινδική, τη μουσική της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου! Όλα αυτά τα ακούσματα περιλαμβάνονται σε αυτό το είδος και έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα, καμία δεν αποτελεί προϊόν παρθενογένεσης», ανέφερε ο Ρος Ντέιλι, ο οποίος επεσήμανε πως όλες οι τέχνες, έχουν να κάνουν με τη διαχρονική παρουσία των ανθρώπινων αξιών και στάθηκε στην επιλογή της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης. «Τη θέτω κι εγώ στον εαυτό μου συχνά, αυτήν την ερώτηση! Εγώ από μικρός δεν είχα ποτέ  την ψευδαίσθηση ότι η σειρά των γεγονότων που έχουν εξελιχθεί στη ζωή μου, αποτελούσαν δική μου απόφαση! Είναι μια συνάντηση της ίδιας της φύσης σου, με τον κόσμο ολόκληρο και αυτό φέρνει μια σειρά από γεγονότα που πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι επιλέγουμε, όμως στην ουσία δεν είναι έτσι! Το να βρίσκομαι 42 χρόνια τώρα στην Κρήτη, το αποδίδω μάλλον στο ότι, κάτι στην ίδια μου η φύση το… αναζήτησε και δεν το έχω ψάξει, γιατί θεωρώ ότι ορισμένα πράγματα με το «σκληρό» φως της ανάλυσης, χάνουν τη μαγεία τους», δήλωσε με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο, τον ξεχωριστό λόγο του και το μειλίχιο ύφος του ο καλλιτέχνης, ο οποίος ανάλογα, απάντησε στο ερώτημά μας, αναφορικά με την υπογραφή που έβαλε το 2014 στην «’Ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΘΑ ΠΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ Η «ΑΓΝΟΙΑ» ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Είναι πολύ δύσκολο για ‘μενα και τον καθέναν μας, να κρίνουμε αντικειμενικά, κάποιες αποφάσεις και πράξεις που έχουν ληφθεί! Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ακόμη και αν πρόκειται για κάποιον που δεν υποστηρίζω και βρίσκεται σε μια θέση εξουσίας, να τον αποκαλέσω προδότη, απατεώνα κ.λπ. Αυτές οι διχαστικές συμπεριφορές, είναι αρνητικές! Δεν αμφισβητώ ότι ο καθένας που έχει βρεθεί σε θέση εξουσίας, έχει προσπαθήσει να διαχειρισθεί με τον καλύτερο τρόπο τα πράγματα! Αν οι αποφάσεις του, ήταν λανθασμένες ή σωστές είναι άλλο θέμα και δεν είναι εύκολο να το κρίνουμε αυτό! Για ‘μενα, το μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει από την πολυπλοκότητα των ζητημάτων, η οποία από μόνη της, καταργεί τη δημοκρατία! Όταν τα ζητήματα είναι τόσο σύνθετα που ξεπερνά το επίπεδο νοημοσύνης του μέσου ανθρώπου, αυτό καταργεί τη δημοκρατία», επεσήμανε πολύ εύστοχα ο «κρητικός» μουσικός, ο οποίος έδωσε και παράδειγμα! «Δηλαδή αν ρωτήσουμε τον μπακάλη της γειτονιάς ή τον μουσικό σαν κι εμένα, πώς να αμυνθούμε απέναντι σε επιθέσεις από ένα hedge fund ποιος ξέρει τι είναι αυτό; Ένας στους 100.000 ξέρει τι είναι και τι σημαίνει και υπάρχουν αμέτρητα άλλα τέτοια ζητήματα, για τα οποία καλείται ο κόσμος να κρίνει που ξεπερνούν το επίπεδο κατανόησής του και αυτό θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όσο περνούν τα χρόνια», ανέφερε ο Ρος Ντέιλι,  ο οποίος απάντησε και για τον υποσχετικό προεκλογικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

«Πριν βρεθούν στη θέση διαχείρισης μην έχοντας προηγούμενη εμπειρία διακυβέρνησης, νόμιζαν ότι είναι αλλιώς τα πράγματα και όταν βρέθηκαν στη θέση αυτή, διαπίστωσαν ότι τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, τουλάχιστον ως προς την πρώτη περίοδο, κάτι που είχε παραδεχθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομίας ο κ. Βαρουφάκης. Δε βλέπω καμία βελτίωση της κατάστασης το άμεσο μέλλον! Θα τραβήξει πάρα πολύ χρόνο και δεν οφείλεται νομίζω σε καμία παράταξη των διαχειριστών των τελευταίων ετών, είναι μια πιο σύνθετή εικόνα και πιστεύω πως θα υπήρχαν έτσι κι αλλιώς, καθώς τα προβλήματα αυτά, οφείλονται τελικά σε άλλους παράγοντες», ανέφερε με νόημα ο γνωστός μουσικός, αφήνοντας πολύ τροφή… για σκέψη!

Leave a Reply