ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση του ΓΟΕΒ με αγρότες για τα προβλήματα άρδευσης στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης

0

Στο Φιλοσοφικό Κέντρο της Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συνάντηση του νέου προέδρου του ΓΟΕΒ Παμίσου Μιχάλη Μανωλέα, ο οποίος συνοδευόταν από μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, για 3 ώρες συζήτησαν τα προβλήματα που του ανέφεραν οι αγρότες στην περιοχή της Μεσσήνης, και των περιοχών που ποτίζονται από τον ποταμό Πάμισο μέσω του ανοικτού αρδευτικού δικτύου Α΄ Ζώνης.

Τους ενημέρωσε ότι, όπως πληροφορήθηκε, το έργο της αποκατάστασης του ανοικτού αρδευτικού δικτύου που εκτελεί η Εποπτεύουσα Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκινά διότι υπογράφτηκε η σύμβαση με τον Ανάδοχο.

Τονίστηκε ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα που υποστηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας λειτουργούν εδώ και 60 έτη και πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι μελέτες που διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε το δίκτυο να επισκευαστεί και να εκσυγχρονιστεί εκεί που πρέπει. Έτσι όλα τα κτήματα θα έχουν ισόνομα και πλήρως ελεγχόμενα άρδευση όπως ορίζει και η νομοθεσία, χωρίς τα σημερινά προβλήματα από φυσικές βλάβες και παράτυπες επεμβάσεις.

Επίσης αναφέρθηκε ότι ο Οργανισμός έχει αρκετά παλιά συσσωρευμένα οικονομικά βάρη (ΔΕΗ- ΙΚΑ – Δάνεια) τα οποία καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση και ήδη έχουν περικοπεί δαπάνες και τα έξοδα δεν ξεπερνούν τα έσοδα. Το εγγειοβελτιωτικό έργο πρέπει να λειτουργήσει και οι αγρότες οφείλουν να πληρώσουν τις τρέχουσες και παλιές εισφορές που τους αναλογούν, αλλά επειδή τμήμα του χρέους είναι ανεξάρτητο των παλιών οφειλών των αγροτών, το δίκαιο είναι αυτό το συγκεκριμένο ποσό να διατεθεί μέσω κρατικών ενισχύσεων και όχι από τους αγρότες.

Ο Μιχάλης Μανωλέας τόνισε το ενδιαφέρον όλων των μελών του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ για την επίλυση των προβλημάτων, ότι ο χαρακτήρας του Οργανισμού είναι ανταποδοτικός, ότι επιβάλλεται η συνεργασία της Διοίκησης με τους αγρότες οι οποία είναι μέλη του και ότι πρέπει να ιδρυθούν ΤΟΕΒ όπου οι ίδιοι οι αγρότες θα διοικούν τμήμα του δικτύου μέσω διαδικασιών. Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση τους και συμφωνήθηκε ότι θα επαναληφθεί γρήγορα ζητώντας τους τις δικές τους προτάσεις ώστε να στηρίξουν την διοίκηση του  ΓΟΕΒ για να υλοποιηθεί ανεμπόδιστα ο σχεδιασμός που έχει γίνει, ώστε ο Οργανισμός να λειτουργεί απρόσκοπτα και πιο αποδοτικά.

Ν.Τ.

Leave a Reply