ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Σποτ για την ευαισθητοποίηση του κοινού από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

0

Τηλεοπτικό σποτ για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με πρωταγωνίστρια τη γνωστή ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου.

 

Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SAFELINE για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Στατιστικά Καταγγελιών – 2016

 Το 2016 ήταν ένα έτος κατά το οποίο οι καταγγελίες ανήλθαν περίπου στις 4.000, κινούμενες στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εικόνα των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν ως βάσιμες διαφέρει σε κάποια σημεία από το 2015 όσον αφορά την κατανομή τους στις διαφορετικές κατηγορίες παράνομων πράξεων. Συγκεκριμένα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση καταγγελθέντων κρουσμάτων οικονομικής απάτης, καθώς από 21% του συνόλου των βάσιμων καταγγελιών για το 2015, εκτινάχθηκαν στο 37%  του συνόλου για το 2016. Μεγάλο μέρος των καταγγελιών για οικονομική απάτη αφορούσε ιστοσελίδες οι οποίες διαφήμιζαν τα προϊόντα τους μέσω του κοινωνικού  δικτύου facebook. Στις διαφημίσεις αυτές, προϊόντα σε δήθεν χαμηλές και συμφέρουσες τιμές παρουσιάζονταν σαν ευκαιρίες για τους χρήστες οι οποίοι ανυποψίαστοι προχωρούσαν σε οικονομική συναλλαγή με τα ηλεκτρονικά καταστήματα αυτά, τα οποία όμως δυστυχώς αποδεικνύονταν αναξιόπιστα.

 

 

kataggelies

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία, εμφανίζοντας μια οριακή αύξηση από το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 20% του συνόλου. Να σημειωθεί ότι οι ιστοσελίδες που απεικόνιζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τον Καναδά. Όσον αφορά τις καταγγελίες που αφορούσαν θέματα προσωπικών δεδομένων, παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, ανερχόμενες στο 19% του συνόλου. Μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε περιπτώσεις όπου γινόταν ανάρτηση ή αναδημοσίευση προσωπικών πληροφοριών ενός προσώπου, χωρίς την άδειά του, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.  Ενδιαφέρουσα μείωση παρατηρεί κανείς σε βάσιμες καταγγελίες για ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο καθώς για το 2016 αποτέλεσαν μόλις το 5% των επιβεβαιωμένων καταγγελιών, έναντι του 15% στο οποίο έφτασαν το 2015. Στο 6% από 9% που ήταν πέρυσι ανήλθαν οι καταγγελίες που αφορούσαν την ανεπιθύμητη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με απώτερο σκοπό την οικονομική απάτη, ενώ οι λοιπές κατηγορίες παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2015.

pinakas-paidiki-kakopoihsh

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το κοινωνικό δίκτυο facebook για μια ακόμη φορά φαίνεται να έχει την πρώτη θέση στις καταγγελίες που συνολικά έλαβε η Γραμμή για το έτος 2016. Περίπου το 30% των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στη Γραμμή  αφορούσε αυτό και μόνο το κοινωνικό δίκτυο για διάφορες περιπτώσεις παραβατικότητας που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο αυτού.

 Πώς θα κάνετε καταγγελία;

Μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελία στην Aνοικτή Γραμμή Καταγγελιών SAFELINE για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα www.safeline.gr. Το ακριβές link είναι www.safeline.gr/node/121. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποστείλετε την καταγγελία σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο report@safeline.gr.

Για ενημέρωση και γενικές πληροφορίες μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο contact@safeline.gr, είτε να καλέσετε στον αριθμό  2811 391615 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 16:00.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (HELP-LINE 2106007686)

ΑΠΟ ΙΟΥΝΙΟ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2016

Η Γραμμή Βοήθειας Help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ). Αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μαζί με τη δράση ενημέρωσης SaferInternet4Kids και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.grammi-bohtheiasΜε αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η Γραμμή Βοήθειας ενημερώνει για τα στατιστικά στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2016:

Πιο συγκεκριμένα συνολικά 629 χρήστες του διαδικτύου απευθύνθηκαν στη γραμμή για βοήθεια από τον Ιούνιο έως και το Δεκέμβριο 2016. Η πλειοψηφία (78%) επέλεξε την τηλεφωνική επικοινωνία, ένα ποσοστό της τάξης του 21% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά- (μέσω email)- και μόλις το 1% ζήτησε συμβουλές ή βοήθεια μέσω της chat συμβουλευτικής που παρέχεται. Όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία, η πλειοψηφία των χρηστών που απευθύνθηκαν στη Γραμμή  ήταν ενήλικες σε ποσοστό 68%  ενώ αισθητά λιγότεροι ήταν οι ανήλικοι.

 

Αναφορικά με το λόγο επικοινωνίας με τη Γραμμή Βοήθειας  τα περισσότερα αιτήματα αφορούσαν την αντιμετώπιση καταστάσεων εξάρτησης από το διαδίκτυο (34%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός (19%)και  ακολουθούν με ποσοστό 13%  προβλήματα που σχετίζονται με την αγάπη, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα στο διαδίκτυο.

anafores

typos-anaforas

 

 

Το προσωπικό της Γραμμής Βοηθείας το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένους ψυχολόγους   παρείχε υποστήριξη και συμβουλευτική σε 507  χρήστες.  85 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή σε άλλους αρμόδιους φορείς αντίστοιχα με τη φύση της αναφοράς .

aithmata

 Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό της helpline είτε καλώντας στον αριθμό 210-6007686 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 17:00, είτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@help-line.gr, είτε επιλέγοντας chat συνομιλία μέσω της ιστοσελίδας www.help-line.gr.

 


Η Ακαδημία Πρεσβευτών Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου συγκροτήθηκε επίσημα και στο Νομό Μεσσηνίας  με τη συμμετοχή 14 επιστημονικών συνεργατών με αρμοδιότητα, εξουσιοδοτημένη από το ΕΚΑΔ, την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Ήδη, το τελευταίο τρίμηνο έγινε σειρά ενημερώσεων σε σχολεία όλου του Νομού ενώ από τη νέα σχολική χρονιά θα τεθούν σε εφαρμογή καινούρια ενημερωτικά προγράμματα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων με κύριο άξονα τα θέματα των συμπεριφορών εξάρτησης και την προώθηση της ασφαλούς πλοήγησης.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εκστρατεία με τίτλο: Διασύνδεση Γενεών Μέσα από Ένα Ωφέλιμο Διαδίκτυο. Πανελλαδική Εκστρατεία – Ενημέρωση για το Ασφαλές και Δημιουργικό Διαδίκτυο

Leave a Reply