ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πνευματική Τριφυλία:  «Με το τσιαλούμι του κασμά» από τον Αυλωνίτη Αμβρόσιο Καρατζά

0

Ο ασκημένος κάλαμος του Αμβροσίου Καρατζά του Αυλωνίτη πισοπατώντας στης μνήμης τα αλησμόνητα «μπογάζια» καταγράφει με περισσή εμβρίθεια τα περασμένα που ως βιωματική συνύπαρξη, είναι «καλιασμένα» στη θύμησή του. Το συναξάρι της οικογενείας του «αναρτά» στις σελίδες του βιβλίου του, των διελθόντων πρωτοπόρων του, απ’ αρχής και μέχρι των εσχάτων.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας

Ευλαβείται της επιγείου πορείας, απάντων των προγόνων αυτών και σκιαγραφεί την εικόνα τους.  Με επίπονη μεθοδολογία ο Αμβρόσιος, την πηγή που καταρδεύει το βαθύρριζο και πολύκλαδο δέντρο της κατά της πατρώας και μητρώας γενεάς του, αποκαλύπτει ευγνωμόνως.  Όλοι αυτοί καταγράφονται είτε στο Μεριδοχάρτη των εκλιπόντων, είτε στο κατάστιχο των ζώντων, που με πείσμα των καιρών τότε, ανακάτωναν με τη μυτερή όψη του κασμά τα λιγοστά χώματα της ορεινής Τριφυλιακής γης.  Της Αυλώνας τα χώματα, για μια μπουκιά ψωμί.  Εκβλάστησαν από τη γη αυτή, άνδρες υψηλόφρονες που ετίμησαν την πατρίδα και το έθνος. 

Τοποθετεί ο Αμβρόσιος, στο πόνημά του, ως ευλαβές «προσκυνητάρι» την εικόνα του πατέρα, αφού ως λόγιος γνωρίζει την, του  Αριστοτέλους αποφθεματική περικοπή «ότι κατά παναρχαίαν πλην αοίδιμον αρχήν μεμνήμεθα πάντοτε των γονέων και διδασκάλων». 

Ο πατέρας Αριστείδης, της θήραθεν παιδείας εραστής, έζησε σχεδόν ολόκληρο τον περασμένο αιώνα.  Ήταν ένας από τους πολλούς, που έσπευσε στης έρημης της πατρίδας το σάλπισμα για λύτρωση των αλύτρωτων, αλλά τελικά χαμένων πατρίδων της Μ. Ασίας, δίχως το διάφορο. 

Η ζωή του, πολύπλευρη, πολυτάραχη, ανηφορική αλλά εύγονη και δημιουργική.  Την πατρίδα, τους Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την κοινοτική ολότητα, την Μητέρα Εκκλησία ευόρκως υπηρέτησε.  Την εργατικότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμιότητα καλώς διεκόνησε. Επομένως ο άξιος υιός Αμβρόσιος, ανταποδίδει δια του βιβλίου -αφιερώματος τα βιοτικά και πνευματικά τροφεία στον πανάξιο πατέρα, εκκενώνοντας την αστείρευτον αγάπη και τον ακένωτον σεβασμόν προς Αυτόν.

Περαιτέρω από τις σελίδες του πονήματος του Αμβροσίου που προλογίζει, με συγκινητική αποπνοή μεστού λόγου ο Τριφύλιος διευθυντής της «ΦΩΝΗΣ» Θανάσης Τσαμούλης, αναδύονται ενδιαφέροντα στοιχεία τοπικών και όχι μόνο ιστορικών και λαογραφικών γεγονότων, χρήσιμα για μελλοντικούς ερευνητές. 

Επομένως, για όλα αυτά τα ψυχοφελή γραπτά του Αμβροσίου, μεγάλος του πρέπει έπαινος.

Μαρτυρώ, ότι η επιθυμία μου να γράψω τις λιτές αυτές γραμμές, στην αγαπημένη μας «ΦΩΝΗ», εκπορεύεται και από το γεγονός, ότι όλοι οι πατεράδες των παλαιών ημών ορεινών Τριφυλίων «σκιές ιερές και πεφιλημμένες» ομοίαζαν της προσωπογραφίας του Μακαριστού Αριστείδη, μεταξύ δε αυτών και του δικού Μου Πατέρα, του Κωνσταντίνου (1912-1997), την μνήμη του οποίου ευγνωμώνως προσκυνώ.

Ιούλιος 2017

Leave a Reply