ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιώργος Ρωμανιάς: Συντάξεις πείνας και αδικίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το «Νόμο Κατρούγκαλου»

0

Κοινωνική έκρηξη, προέβλεψε από την Καλαμάτα ο Γιώργος Ρωμανιάς, αναλύοντας τα νέα δεδομένα των συντάξεων! Ο εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ήταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξος όσον αφορά στο μέλλον, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο αμφιθέατρό του, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, μαζί με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία και την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του νομού. «Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια γύρω από τα συνταξιοδοτικά», δήλωσε με νόημα, επισημαίνοντας πως αν σύντομα δε ληφθούν γενναίες αποφάσεις, θα έρθει η στιγμή που οι συντάξεις θα είναι κυριολεκτικά, πείνας!

«Σύνταξη θα πάρουμε όλοι, όμως το ερώτημα είναι  πότε; Η ηλικία συνταξιοδότησης απομακρύνεται, όμως για τους νέους, υπάρχει ήδη Νομοθετημένη διάταξη από την κυβέρνηση Τσίπρα, που μας λέει ότι θα αναπροσαρμόζεται με βάση την εξέλιξη του προσδόκιμου επιβίωσης! Δηλαδή, ένας που είναι σήμερα κάτω από 50, θα προσδοκά πως θα πάρει τη σύνταξή του στα 70 ή στα 72! Επίσης, μείζον ερώτημα είναι το ύψος της, με τη μέση σύνταξη για όλα τα Ταμεία, από τα 714 ευρώ να πέφτει στα 590 από το 2019 και την επικουρική, από τα 140 στα 94 ευρώ», δήλωσε ο κ. Ρωμανιάς που έφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Ήδη, υπάρχουν συντάξεις 300 με 350 ευρώ, ενώ μου έχουν φέρει στο γραφείο μου, αποφάσεις για 195 ευρώ, άρα οι προοπτικές είναι πολύ δυσάρεστες και δυστυχώς, ο πάτος είναι πολύ μακριά ακόμη και αν δεν αλλάξει κάτι, θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη», ανέφερε ο Γιώργος Ρωμανιάς που έκανε λόγο για αποφάσεις γραμμένες στο… πόδι!

ΓΟΝΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ…

«Από τις 16 Ιουλίου του 2015, έχουν ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ 16 συνταξιοδοτικοί Νόμοι και ήδη προχθές, μου έφεραν στο γραφείο ένα ακόμη Νομοσχέδιο που τροποποιεί 30 άρθρα του Νόμου Κατρούγκαλου! Αυτά, είναι γονατογραφήματα, δεν είναι Νομοθετήματα που στηρίζονται σε σχεδιασμό και σε μελέτη, καθώς είναι γραμμένα στο… πόδι! Είναι πρωτοφανές αυτό, να έχουν αλλάξει τα συνταξιοδοτικά στην Ελλάδα 16 φορές και να έχουμε μπροστά μας, τη 17η! Ο ασφαλισμένος υποχρεούται να πληρώνει κάποιες εισφορές και δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η σύνταξή του, καθώς άλλα έλεγαν το 2016 και άλλα το 2017», δήλωσε ο εργατολόγος, κάνοντας ειδική μνεία στις συντάξεις χηρείας. «Προ δύο ετών, είχε γίνει μεγάλη συζήτηση, γύρω από τη λεγόμενη «ρήτρα θανάτου» που αφορούσε στις κύριες συντάξεις και έλεγε ότι όταν ήταν να πάρει τη σύνταξη ο ένας από τους δύο συζύγους, έπρεπε να δηλώσει εάν ήθελε, σε περίπτωση θανάτου του, να συνεχιστεί να καταβάλλεται στο ή στη σύζυγο που επιζεί. Τώρα, έρχεται και επιβάλλεται ένας πίνακας θνησιμότητας, βάση του οποίου και με γνώμονα την ηλικία, επιβάλλεται μείωση, ανάλογα με το… υπόλοιπο προσδόκιμο ζωής!  Πάνε δηλαδή, να μετατρέψουν την κοινωνική ασφάλιση σε μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης», τόνισε ο κ. Ρωμανιάς που αναφέρθηκε και με λεπτομέρειες στα νέα δεδομένα των συντάξεων χηρείας!

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ… ΒΑΖΕΙ  ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ  ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΣΥΖΥΓΟ!

«Δεν παίρνει πλέον το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου, αλλά το 50% και επέρχεται νέα μείωση, ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας που είχε ο άντρας με τη γυναίκα του! Το χειρότερο όμως, είναι ότι ο νέος Νόμος, λέει πως αν κατά την ημερομηνία θανάτου, ο ή η σύζυγος είχε συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του –ης, θα πάρει το50% της σύνταξης για τρία χρόνια και στη συνέχεια αυτή θα επαναϋπολογιστεί και αν δουλεύει ή έχει δική του –ης σύνταξη, θα παίρνει το 25%! Αν δε, είναι 52 και συμπληρώνει μέσα στην τριετία, το 55ο  έτος, θα πάρει τη σύνταξη για 3 χρόνια, θα διακοπεί και θα την πάρει ξανά στα 67, ενώ αν είναι κάτω από 52, θα την πάρει για τρία χρόνια! Αυτό φέρνει σε κατάσταση απελπισίας πάρα πολλές γυναίκες, ειδικά αν έχουν παιδιά! Είχα για παράδειγμα μια γυναίκα, ο σύζυγος της οποίας είχε καρκίνο και ξόδεψαν όλα τους τα χρήματα για να γίνει καλά, χωρίς να τα καταφέρουν και δυστυχώς, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ καθώς ανήκει σε αυτήν την κατηγορία», ανέφερε καταληκτικά ο Γιώργος Ρωμανιάς που απάντησε σε πολλά ερωτήματα, απογοητεύοντας τους παρευρισκόμενους για το μέλλον τους!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

130 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply