ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Βαρουφάκης «δίνει» τον Τσίπρα για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών

0

Την εναλλακτική, όπως την αποκαλεί, της κυβέρνησης για να μην υπογράψει τρίτο Μνημόνιο, περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τις αποκαλύψεις του Κορεάτη συμβούλου του, Γκλεν Κιμ που έφερε στο φως η Καθημερινή.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον τότε σύμβουλό του και νύν σύμβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και περιγράφει τα όσα είχαν γίνει όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα αλλά και μήνες πριν ο νυν πρωθυπουργός εκλεγεί, απαντώντας στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Επέτειος του μεγαλειώδους δημοψηφίσματος σήμερα (σ.σ. δημοσιεύθηκε χθες) και η τρόικα εσωτερικού κάνει, άλλη μια φορά, ό,τι μπορεί να αμαυρώσει την θύμηση εκείνης της γιορτής της δημοκρατίας νομιμοποιώντας τον παραγκωνισμό του 62% του ελληνικού λαού που τόλμησε να πει ΟΧΙ.

Άλλη μια φορά, το επίσημο όργανο της τρόικας εσωτερικού, η Καθημερινή, επιλέγει την επέτειο του δημοψηφίσματος για να πείσει το κοινό της πως η καταστροφή της χώρας ήταν η μόνη εναλλακτική της μετατροπής του ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Για να στοιχειοθετήσει αυτό το επιχείρημα με τιμά θέτοντας το ερώτημα: “Ποια ήταν η εναλλακτική στο ΝΑΙ;” – παραθέτοντας την (ορθή) απάντηση: Η εφαρμογή του συστήματος πληρωμών που σχεδίαζε ο Βαρουφάκης και η ομάδα του. Κατόπιν, στην φιλότιμη προσπάθεια αποδόμησης (για να μην πω δαιμονοποίησης) του εν λόγω σχεδίου προβαίνει σε δύο κύριες διαστρεβλώσεις: πρώτον, παρουσιάζει το σχέδιο μου ως κάτι το διαβολικό που “ξεσπέπασε” η καλή εφημερίδα και, δεύτερον, ως πρόταση παράλληλου νομίσματος.

Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής για το παράλληλο σύστημα που σχεδίαζα είναι γιατί το έμαθαν από εμένα – κι όχι από διαρροή ή δική τους δημοσιογραφική έρευνα. (Π.χ. άρθρο μου του Φεβρουαρίου 2014 για την χρήση ψηφιακών μέσων στην δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών εντός της Ευρωζώνης, άρθρο μου στους Financial Times αμέσως μετά την παραίτησή μου από το υπουργείο στο οποίο περιγράφω ακριβώς το εν λόγω σύστημα). Περαιτέρω, συνεχίζοντας να το περιγράφουν ως παράλληλο νόμισμα – κι όχι ως παράλληλο σύστημα πληρωμών – παρουσιάζονται είτε ως αδαείς (που δεν κατανοούν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ νομίσματος και συστήματος πληρωμών) είτε ως σκοπίμως διαστρεβλωτές. (Ας κρίνει ο αναγνώστης ποιο από τα δύο ισχύει.)

Leave a Reply