ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση με ένα θρύλο της Εθνικής Αντίστασης στο «Παπαδοπούλειον»»

0

papaxristoy-astrapogiannos

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε χθες όταν επισκεφθήκαμε στον Οίκο Φιλοξενίας «Παπαδοπούλειον» στα Κατσέικα, τον 95χρονο Δημήτρη Κυριαζή, τον θρυλικό Αστραπόγιαννο της Εθνικής Αντίστασης.

Τους τελευταίους τρεις μήνες φιλοξενείται στο «Παπαδοπούλειον» και απολαμβάνει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του κέντρου.

kyriazis-astrapogiannos

Επισκεφθήκαμε τον αειθαλή Δημήτρη Κυριαζή με τον ανηψιό του Θανάση Κυριαζή, που επιμελείται τα της υγείας του τα τελευταία χρόνια και τον Σταύρο Παπαχρήστου (Φωτό), με το βιβλιοπωλείο του οποίου συνεργαζόταν και εκεί μπορεί  κανείς να βρει το βιβλίο του για την Εθνική Αντίσταση «1940 – 1950 Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ»

Ο Αστραπόγιαννος μας δέχθηκε με χαρά και εύκολα μας «ανακάλεσε» στη μνήμη του! Ο… σκληρός δίσκος του εγκεφάλου του Δημήτρη Κυριαζή, παρ’ ότι βαρυφορτωμένος με μνήμες σκληρές από την  πολυκύμαντη ζωή του,  είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, ενώ η όρασή του νεανική!

astrapogiannos-2

Μας προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση όταν τον είδαμε να διαβάζει τη «ΦΩΝΗ» χωρίς γυαλιά και θυμήθηκε σχεδόν τα πάντα και τις συνεργασίες με τη «ΦΩΝΗ» και την πολύχρονη φιλία του με τον υπογράφοντα διευθυντή της.

Του άρεσε η νέα έκδοση της εφημερίδας, ενώ συζήτησε μαζί μας για το Σιδηρόκαστρο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο σπίτι που δώρισε και  για τη Χορευτική Ομάδα που δημιουργήθηκε στο Λαογραφικό Σύνδεσμο Σιδηροκάστρου και με δαπάνες του απέκτησε παραδοσιακές στολές.

Ενδιαφέρθηκε και μας ρώτησε για την πορεία της «ΦΩΝΗΣ» και για τις εκδηλώσεις στα χωριά της ορεινής Τριφυλίας που πάντα τον ενδιέφεραν γιατί πιστεύει ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ζωντανό κύτταρο της σύγχρονης Ελλάδας.

Ήταν ευγενέστατος με το προσωπικό του Οantikeimenaίκου Φιλοξενίας, γιατρό και νοσηλευτές που τον επισκέφθηκαν και οι οποίοι μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον θρυλικό φιλοξενούμενό τους και την άψογη συμπεριφορά του.

Από το δωμάτιο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα προσωπικά αντικείμενά του (Φωτό), κυρίως φωτογραφίες και ταυτότητες από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης καθώς και της αείμνηστης συζύγου του Ευτυχίας.

Τον αποχαιρετήσαμε συστήνοντάς του ευγενικά να τρώει περισσότερο για να μην επέλθει κάμψη στον οργανισμό του και χαμογέλασε με νόημα αποχαιρετώντας μας!

 

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ 

1,419 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply