ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκαλύφθηκαν 10 μήνες μετά οι ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες της Καλαμάτας!

0

ΟΤΑΝ προ δεκαμήνου η Καλαμάτα δοκιμάστηκε με οδυνηρό τρόπο από τη φονική πλημμύρα, όλοι «έψαχναν» τους υπεύθυνους για την τραγωδία! Και επειδή, ως συνήθως, στην Ελλάδα τα πάντα ερμηνεύονται κατά το δοκούν μια και ο ανθρώπινος πόνος «πουλάει», ζήσαμε μια μεταπλημμυρική επικοινωνιακή καταιγίδα…

ΤΟΠΙΚΑ και πανελλήνιας εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν τη… μάχη των εντυπώσεων το καθένα για τους δικούς της στόχους! Και επειδή η εν θερμώ αντιδράσεις στερούνται ρεαλισμού… χάθηκε η μπάλα!!!

ΖΗΣΑΜΕ την πολιτική επικοινωνιακή καταιγίδα σε όλο της το μεγαλείο! Πολιτικοί, παπάδες, αυτοδιοικητικοί όλων των βαθμίδων μετέτρεψαν τα ερείπια που  άφησε η πλημμύρα σε πολιτική πασαρέλα! Και αφού κατακάθισαν τα λασπόνερα… έφυγαν! Οι πλημμυροπαθείς έμειναν να ζουν το δικό τους δράμα και η Πολιτεία μετά την πασαρέλα των πρώτων ημερών ξέχασε το ανθρώπινο δράμα και στα αιτήματα απαντούσε με το στερεότυπο: Η Πολιτεία έλαβε τις αποφάσεις της αλλά η γραφειοκρατία (της Δημόσιας Διοίκησης) αργεί!

ΠΕΡΑΣΑΝ μήνες για να έρθει ένα κάποιο πενιχρό επίδομα και μετά 10 μήνες θα πληρωθούν τώραγια τις οικοσκευές οι τελευταίοι πληγέντες! Όσο για τις υποδομές μετά τον πόλεμο των πρώτων ημερών, η πόλη έμεινε μόνη της να αντιμετωπίσει τα επείγοντα και να ξεκινήσει ένα μαραθώνιο για την εξεύρεση πόρων ώστε να θεραπευτούν οι πληγές στις υποδομές!

Η «ΦΩΝΗ» από την πρώτη στιγμή με αιχμηρή αρθρογραφία μπήκε στην ουσία του ζητήματος, ζητώντας από τους πολιτικούς όλων των βαθμίδων να σταματήσουν την άγονη αντιπαράθεση πάνω στα ερείπια και με συναίνεση να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετώπιζε η πόλη, η οποία όντως είναι ανοχύρωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τις πολιτικές ευθύνες να είναι διαχρονικές σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο!

ΕΙΜΑΣΤΕ η μόνη εφημερίδα που ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες του Μορέα, ο οποίος κατά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου (και του Περιμετρικού) περισσότερα προβλήματα δημιούργησε, παρά έλυσε ως όφειλε για τη διοχέτευση των νερών και την προστασία της πόλης.

ΤΟΤΕ κάποιοι «σφύριζαν» αδιάφορα για τις πραγματικές ευθύνες για ευνόητους λόγους. Ωστόσο και η Πολιτεία εντόπισε αφού πείστηκε για τις πραγματικές ευθύνες και μετά από πολλές υπαναχωρήσεις και μεγάλες καθυστερήσεις έβαλε την «Μορέα» προ των ευθυνών της. Έτσι έγινε προχθές γνωστό ότι η Κοινοπραξία εκπονεί δωρεάν μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα – μαμούθ, στη ΒΔ Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα και τον Πάμισο, αναγνωρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ευθύνη της, ενώ και με παρεμβάσεις της διόρθωσε  τεχνικές αστοχίες συμβάλλοντας στη βελτίωση της κατάστασης! Μένει η ολοκλήρωση των μελετών και η χρηματοδότηση  των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού κάμπου! Εδώ θα παιχτεί τώρα το μεγάλο «στοίχημα» και η αναμέτρηση του πολιτικού συστήματος με την πραγματικότητα!

Θανάσης Τσαμούλης

Leave a Reply