ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύσκολη αλλά αναγκαία η συνύπαρξη με την Τουρκία

0

ΟΠΩΣ έχει καταδειχθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, οι προβλέψεις στην πολιτική είναι πλέον  κάτι περισσότερο από επισφαλείς.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ αυτός φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του τουρκικού δημοψηφίσματος: κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν το πρωί της Δευτέρας ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αποκτήσει εξουσίες που ούτε ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν είχε ονειρευτεί ή εάν θα έχει υποστεί μια οδυνηρή ήττα.

Η ΤΥΧΟΝ έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από τους τούρκους πολίτες θα θολώσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ θα καταστήσει τον τούρκο πρόεδρο πανίσχυρο σε τέτοιον βαθμό ώστε δεν μπορεί να ξέρει κανείς εάν από αυτή την υπερβολική ισχύ θα αισθανθεί ασφαλής, και άρα θα κινηθεί εντός ενός πλαισίου λογικής και σωφροσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επίλυση του Κυπριακού, ή εάν θα χάσει το μέτρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη ήττα στις κάλπες είναι προφανές ότι θα κάνει την Άγκυρα πιο ανασφαλή και νευρική.

Η ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ εύκολη για τη χώρα μας. Είναι όμως ακριβώς χάρις σε αυτή τη δυσκολία που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συσσωρεύσει μια εμπειρία ικανή και αρκετή για τον χειρισμό ενός επικίνδυνου γείτονα.

***

ΕΧΕΙ περάσει κάποιος καιρός βέβαια από τότε που δημοσιεύθηκε ως κύριο άρθρο στα ΝΕΑ το κείμενο που προηγήθηκε και η νέα πραγματικότητα στην Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και δεν γίνεται να αγνοηθεί.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στην Τουρκία είναι πια παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος περιβάλλεται πλέον με αρμοδιότητες Σουλτάνου απροκάλυπτα και μακράν πάσης αμφιβολίας.

ΠΩΣ ΘΑ αντιμετωπιστεί αυτός ο «Σουλτάνος» θ κριθεί από τις διαθέσεις του και βέβαια από τις διπλωματικές ακροβασίες της δικής μας πλευράς.

ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται προ πολλού σε εξέλιξη λόγω της εκρύθμου καταστάσεως με τη γείτονα χώρα.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα τα μικροεπεισόδια που η τούρκικη πλευρά επιδιώκει για εσωτερική της κατανάλωση πρωτίστως και τελικά με επιπτώσεις στην οικονομία της εκτός των άλλων.

ΣΗΜΑΣΙΑ πάντως δεν έχει τόσο τι κάνει η άλλη πλευρά, αλλά η δική μας.

ΑΣΦΑΛΩΣ και έχει σημασία να επιβεβαιώνεται συνεχώς εκ μέρους μας πόσο καλοί ακροβάτες είμαστε, και φυσικά πόσο ενάντιοι σε αυτή την ισορροπία τρόμου.

ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο σε όλους.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply