ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Βενιζέλος σε πιο κόμμα ?”Τι εννοεί όταν λέει συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων” ???

0

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε μια νέα συνέντευξή του μιλά για ανάγκη συγκυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου, αλλά αφήνει χωρίς ξεκάθαρη απάντηση αν ο ίδιος θα είναι ξανά υποψήφιος και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Αν κάτι δεν είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος αυτό είναι τιγκούνης στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ομιλίες στη Βουλή και διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων -την περασμένη Τετάρτη συμμετείχε σε δύο μέσα στο ίδιο βράδυ-, αναρτήσεις στα social media και βεβαίως συνεντεύξεις είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει πολλά να πει, είναι γνωστό πως διεκδικεί έναν αυτόφωτο ρόλο εκτός κομματικών περιχαρακώσεων.

Τώρα όμως, σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Reporter» το οποίο κυκλοφορεί με το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Βενιζέλος, ενώ απαντά στα συνήθη ερωτήματα -είναι υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, έπειτα από τις επόμενες εκλογές και περιγράφει ως βασική προτεραιότητα το σπάσιμο του τεχνητού δίπολου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- έρχεται αντιμέτωπος με μια ερώτηση που δεν του έχει ξαναγίνει τόσο ευθέως: Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές; Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για αυτό; Η απάντηση που δίνει αν μη τι άλλο μη ξεκάθαρη…

Μία εβδομάδα μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει ότι «η οργανωτική σύμπραξη είναι σημαντική αλλά από μόνη της δεν λύνει κανένα θέμα που αφορά τη χώρα και το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».

Στο ερώτημα για τι πρέπει να γίνει ώστε ο χώρος του κέντρου να αποκτήσει εκλογική και κοινωνική δυναμική, ο κ. Βενιζέλος είναι ξεκάθαρος και επιμένει στον όρο «προοδευτικό κέντρο», ούτε «κεντροαριστερά», ούτε μπροστά και αριστερά», ούτε τίποτε άλλο.

«Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός του χώρου που ιστορικά επικράτησε να ονομάζεται δημοκρατική παράταξη σχετίζεται με την κοινωνική και εκλογική στόχευση που πρέπει να έχει στην εποχή μας ο χώρος αυτός», εξηγεί ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει: «Με την υποχρέωση του να ακυρώσει τον τεχνητό διπολισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, να μην επιτρέψει στη ΝΔ να καλύψει την περιοχή του κέντρου και στο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως εκδοχή της κεντροαριστεράς και συνομιλητής της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. ‏Το προοδευτικό κέντρο που περιλαμβάνει όσους νιώθουν προοδευτικοί δημοκράτες, εκσυγχρονιστές, μεταρρυθμιστές, σοσιαλδημοκράτες, δημοκράτες σοσιαλιστές, οικολόγοι, φιλελεύθεροι υπερασπιστές των δικαιωμάτων και ελευθεριών, σπάει τον τεχνητό διπολισμό και υπερβαίνει τον παραδοσιακό άξονα αριστερά – δεξιά που δεν συμπίπτει πλέον με τον άξονα προοδευτικός – συντηρητικός καθώς ο εθνικολαϊκισμός έχει ενώσει τον αριστερό και τον δεξιό συντηρητισμό. Πρέπει να κατανοήσουμε τα αιτία της αμηχανίας της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Να αντλήσουμε συμπεράσματα από χώρες όπως η Ιταλία με το Δημοκρατικό Κόμμα και η Γαλλία με το κίνημα Μακρόν.

«Ολα αυτά τα συζητήσαμε το 2015 στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και κάναμε ομόφωνα την επιλογή του προοδευτικού κέντρου. Αυτό θύμισα. Η συνεχής ανακύκλωση της συζήτησης αυτής κουράζει και αποθαρρύνει τους πολίτες γιατί στέλνει αμφίθυμα μηνύματα ως προς το τι θέλει ο χώρος μας πολιτικά…» καταλήγει.

Θα είναι λοιπόν ο ίδιος υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; ‏«Θα είμαι ενεργά παρών όσο υπάρχουν κρίσιμες εθνικές περιστάσεις. Αυτό νομίζω ότι αρκεί ως απάντηση». Αρκεί; O χρόνος θα δείξει.

Η «Ελλάδα μετά» για την οποία μιλά τον τελευταίο καιρό ο κ. Βενιζέλος είναι κάτι πολύ ευρύτερο, που απαιτεί, όπως εξηγεί, σύμπραξη όλων των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων.

Leave a Reply