ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο στόχαστρο Αμερικανών & Τούρκων δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας..

0

«Πωλητήριο» μπαίνει και επισήμως στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας Σελόντα και Νηρέα.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέθεσαν σε συμβούλους τη διοργάνωση διαγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό την πώληση του συνόλου ή μέρους της συμμετοχής τους στις δυο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας.

Τούρκοι και Αμερικανοί ενδιαφέρονται για δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας - Κεντρική Εικόνα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νηρέας, έλαβε τέσσερις επιστολές προερχόμενες από τις τράπεζες Πειραιώς, Εurobank, Εθνική και Alpha Bank, μετόχους της εταιρείας, με τις οποίες γνωστοποιήθηκε ότι διερευνούν τις διαθέσιμες εναλλακτικές όσον αφορά στην αξιοποίηση των συμμετοχών τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με την συνδρομή των Lazard Frères SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal, ως χρηματοοικονομικών συμβούλων, και της δικηγορικής Εταιρείας Κουταλίδη, ως νομικού συμβούλου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αποφάσισαν να δώσουν εντολή στους συμβούλους τους να οργανώσουν διαγωνιστική διαδικασία, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην πώληση του συνόλου ή μέρους της  συμμετοχής εκάστης στο Νηρέα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Νηρέα με τα ακόλουθα ποσοστά:

-Τράπεζα Πειραιώς  32,51%

-Eurobank 15,64%

-Εθνική Τράπεζα 6,18%

-Alpha Τράπεζα 20,65%

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της η Σελόντα αναφέρει ότι οι τράπεζες αποφάσισαν να δώσουν εντολή στους συμβούλους τους να οργανώσουν διαγωνιστική διαδικασία, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην πώληση του συνόλου ή μέρους της συμμετοχής εκάστης στην εισηγμένη.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν τα ακόλουθα ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Σελόντα:

-Τράπεζα Πειραιώς  32,92%

-Eurobank 13,28%

-Εθνική Τράπεζα 11,44%

-Alpha Τράπεζα 21,97%

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποιεί ότι με τη συνδρομή της Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal, ως χρηματοοικονομικών συμβούλων και της δικηγορικής εταιρείας Κουταλίδη, ως νομικού συμβούλου, διερευνά τις διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά την αξιοποίηση της συμμετοχής της ποσοστού 32,92% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιχθυοτροφεία Σελόντα.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς ανέθεσε στους ανωτέρω αναφερθέντες συμβούλους τη διοργάνωση διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην πώληση του συνόλου ή μέρους της 32,92% συμμετοχής της στην εταιρεία Σελόντα.

Παράλληλα η τράπεζα ανέθεσε στους προαναφερθέντες συμβούλους τη διοργάνωση διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην πώληση του συνόλου ή μέρους της 32,51% συμμετοχής της στο Νηρέα.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, ο τζίρος της Σελόντα το 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 13% κι ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. ευρώ το 2015.

Αντίστοιχα καλή ήταν και η αύξηση του τζίρου του Νηρέα, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η τιμή της τσιπούρας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ειδικότερα οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 197,8 εκατ. ευρώ έναντι 185,4 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,7%.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης τόσο της Σελόντα όσο και του Νηρέα ξεκίνησαν από τις τράπεζες πριν από ένα χρόνο και το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται επιτυχές, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ.) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ.).

Να σημειωθεί ότι τουρκικά και αμερικάνικα fund έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των δύο εταιρειών που έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζών.

Τελευταίος υποψήφιος αγοραστής εμφανίζεται ο τουρκικός όμιλος Kilic που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αλλά και το fund Αmerra που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. δολ. με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

Ποιός θα είναι ο τελικός αγοραστής ή αγοραστές των δύο εταιρειών αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν μπει το πωλητήριο.

Leave a Reply