ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας της κυβέρνησης για ανάπτυξη…

0

Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η ίδια από την κατάρρευση και να βοηθήσει τη χώρα να πάρει ανάσα. Το μήνυμα ότι η χώρα είναι φιλόξενη σε επενδύσεις θα πρέπει να είναι καθαρό και ηχηρό. Θα έπρεπε να βρισκόμαστε ήδη στο σημείο που έχουμε κατανοήσει πως χωρίς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 3% και επενδύσεις τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ ετησίως, το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πολύ σύντομα θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές και νέο Μνημόνιο για να τραφούν τα πλεονάσματα.

Το Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η χαριστική βολή

Σύμφώνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η κυβέρνηση ξεκινά αυτή την προσπάθεια σπέρνοντας νάρκες στη διαδρομή. Οι συστηματικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς της χώρας είναι φαινόμενα που προκαλούν έντονη ανησυχία. Απωθούν αντί να προσελκύουν επενδυτές.

Η ποινικοποίηση της οικονομικής ζωής μέσα από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των «λιστών» και των εξεταστικών, επίσης δηλητηριάζει το κλίμα.

Ο κρατισμός που διαπνέει μεγάλο μέρος της σημερινής κυβέρνησης είναι μια πρόσθετη σοβαρή αδυναμία. Αποτυπώθηκε εύγλωττα στον ενθουσιασμό του Χ. Σπίρτζη όταν ανακοίνωνε προχθές την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ (την πρώτη εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα), λέγοντας πως η Κυβέρνηση «έχει όραμα και σχέδιο για τη χώρα».

Προφανώς κατανοούμε όλοι πως σε συνθήκες επιτροπείας και αυστηρών στόχων από τα Μνημόνια που μεταξύ άλλων επιτάσσουν ιδιωτικοποιήσεις και σαρωτική απελευθέρωση αγορών, η «σοβιετοποίηση» της οικονομίας είναι ένα ανέφικτο σχέδιο για όσους ακόμη από την κυβέρνηση την ονειρεύονται.

Ο κίνδυνος φυσικά δεν είναι αυτός. Είναι η απώλεια χρόνου και το χάσιμο ευκαιριών ώστε η οικονομία να αρχίσει να προσελκύει κεφάλαια, να ανακάμπτει και να μεταλλάσσεται μια ώρα αρχύτερα προς ένα λιγότερο κρατικοδίαιτο και περισσότερο εξωστρεφές μοντέλο που θα προσεγγίζει τα δυτικά πρότυπα.

Σε λίγες ημέρες, πιθανόν και την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Νίκης, με σκοπό να δώσει την πρώτη επικοινωνιακή μάχη της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Εκεί θα παρουσιάσει το περιβόητο «Αναπτυξιακό Σχέδιο» το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 που υπεγράφη του τρίτο Μνημόνιο μπαινοβγαίνει στα συρτάρια των υπουργών του. Όσα θα πει θα είναι καθοριστικά για την οικονομία, τις αγορές αλλά και την αντιμετώπιση που θα έχει η κυβέρνησή του από τους επενδυτές.

148 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply