ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κόλποι πετρελαίων ή τουρισμού σε Μεσσηνία και Λακωνία;

0

“ΝΑΙ” ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ, ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Κάθε περιθώριο και δυνατή προοπτική οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών και όχι μόνο κοινωνιών, εξαντλεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που πρόσφατα γνωμοδότησε θετικά, για το μείζον θέμα που θα οδηγήσει πιθανά, στην εξόρυξη πετρελαίου, όχι μόνο στον Κυπαρισσιακό κόλπο, αλλά και στο Μεσσηνιακό.

“Το αρμόδιο υπουργείο εκπόνησε μελέτη σχετικά με τους χώρους του Μεσσηνιακού και του Λακωνικού κόλπου, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως “οικόπεδα” προκειμένου να κάνουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται και να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων και για να το πω πιο εκλαϊκευμένα, αν υπάρχει πετρέλαιο”, δήλωσε μιλώντας στη “Φ” για το σοβαρό αυτό θέμα η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η οποία αναφέρθηκε σε όσα έχουν μέχρι στιγμή γίνει. “Το θέμα του αν υπάρχει πετρέλαιο ή όχι στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες και με βήματα αργά, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι πολύ δύσκολες διαδικασίες που απαιτούνται και όσα πρέπει να τηρούμε σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές νομικό πλαίσιο, ενώ ήδη υπάρχουν διεθνείς διαγωνισμοί και έχουν γίνει προσφορές από εταιρείες, οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον. Και στην Ήπειρο και στη Δυτική Ελλάδα, πάνω από την Πάτρα, έχουν γίνει υποθαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο”, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης και συνέχισε. “Εμείς, είμαστε σε αρχικό στάδιο, πρέπει να δούμε δηλαδή, αν υπάρχει ίχνος ελπίδας και μετά να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα! Γι’ αυτό και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε θετικά, ύστερα και από την ανάλυση του θέματος και από τον εκπρόσωπο των Ελληνικών Πετρελαίων, της εταιρείας, που έχει μεγάλο μερίδιο, μαζί φυσικά και με το ελληνικό δημόσιο. Θα δούμε, αν στο επόμενο στάδιο υπάρχει οποιαδήποτε ελπίδα να προχωρήσουμε, όμως σε μια εποχή κρίσιμη για όλους μας, δεν μπορούμε να λέμε όχι σε οποιαδήποτε προοπτική να ανακάμψει η τοπική οικονομία και γι’ αυτό θεωρώ σημαντική τη θετική κατά πλειοψηφία απόφαση του Σώματος. Αυτό είναι ένα μόνο βήμα, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε έρευνα, θα έρθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφασίσει για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”, ξεκαθάρισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

Ολες αυτές οι εξελίξεις για την εκμετάλλευση τυχόν υδρογονανθράκων σε ελληνικές θάλασσες θέτουν ένα μείζον ερώτημα: Περιοχές όπως Μεσσηνιακός, Λακωνικός και Κυπαρισσιακός θα είναι στο μέλλον κόλποι με εξέδρες άντλησης πετρελαίων ή κόλποι τουριστικής ανάπτυξης, όπως τώρα εξελίσσονται; Ιδού η απορία!

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply