ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέτρα για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και το τοπικό ούζο υποσχέθηκε ο Αποστόλου

0

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗ

Ανοιχτό, άφησε το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού  του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας από το βήμα της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση, του ανεξάρτητου βουλευτή της Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση. «Η ελιά Καλαμάτας, είναι ένα μεγάλο ζήτημα αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που περισσότερο συμφέρει την εθνική οικονομία και να γίνει κατανοητό από όλους μας, ότι ένα προϊόν ΠΟΠ, όπως η ελιά Καλαμάτας, είναι σε συγκεκριμένες περιοχές και η παραγωγή του, σχετίζεται με τις δυνατότητες που έχει η χώρα και ιδιαίτερα τις εξαγωγές που γίνονται. Εκεί, θα υπάρξει από τη δική μας πλευρά κάποια παρέμβαση για να μπορέσουμε, επιτέλους, να αξιοποιήσουμε αυτές τις συγκριτικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας που δεν είναι εντοπισμένα σε μια συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου, ενώ ο κ. Κουκούτσης, έθεσε επί τάπητος και το θέμα του ούζου Καλαμάτας, τονίζοντας τον κίνδυνο απένταξης του παραδοσιακού προϊόντος, από τον κατάλογο προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Γ.Ε.

Ο κ. Κουκούτσης αρχικά, στέκεται στο γεγονός ότι το ούζο ως ποτό, είναι… ταυτισμένο με την κουλτούρα της πόλης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς υπάρχουν αναφορές για απόσταξη στη Μεσσηνία από το 14ο αιώνα και πως τα πρώτα μοντέρνα μηχανήματα, ήρθαν από τη Γαλλία το 1860, ενώ καυτηριάζει το γεγονός πως στις μέρες μας, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες με τις αλλαγές που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, περιέχουν αλκοόλη γεωργικής προέλευσης και το καθεστώς αυτό παραμένει. Για προϊόντα που ήδη υπάρχουν στον κατάλογο, δίνεται η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να πεταχτούν έξω από αυτόν που αφορά στα πιστοποιημένα προϊόντα, χωρίς επαρκώς τεκμηριωμένη αιτιολογία. Επανέρχεται το χύμα, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ στη διαδικασία αναγνώρισης, μπαίνουν και αλκοολούχα ποτά με μη γεωργικής προέλευσης αλκοόλη, αλλά καινοτόμα από άποψη τεχνολογίας», επισημανε ο κ. Κουκούτσης που ρώτησε τον υπουργό μεταξύ άλλων,  για τα μέτρα προτίθεται να λάβει και αν θα ζητήσει εξαίρεση του παραδοσιακού ούζου Καλαμάτας από τον νέο Κανονισμό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά του ο υπουργός, τόνισε πως η εμφιάλωση πρέπει να πραγματοποιείται εντός της οικείας γεωγραφικής περιοχής και πως το υπουργείο διαφωνεί με πιθανή διαγραφή.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Αυτή είναι η θέση μας. Ως εκ τούτου, δε συμφωνούμε να τεθεί θέμα διαγραφής καθιερωμένης γεωγραφικής ένδειξης, γιατί θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στους παραγωγούς του αντίστοιχου προϊόντος.

Το καθεστώς φορολογίας των αλκοολούχων προϊόντων δε, είναι εναρμονισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διέπεται από συγκεκριμένες Οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, διατάξεις οι οποίες ξεκινούν από το ’83 και η πλειοψηφίας τους έχει ενσωματωθεί και στο δικό μας εθνικό δίκαιο», απάντησε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος ανέφερε πως για το ούζο, ισχύουν οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης που θέλουν η επωνυμία αυτή, να συνιστά γεωγραφική ένδειξη. «Όσον αφορά το προϊόν απόσταξης τσίπουρου και τσικουδιά, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, εξαιρούνται από τις ειδικότερες διατάξεις Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας από μικρούς παραγωγούς. Προσπαθούμε, να κρατήσουμε όσο γίνεται χαμηλότερο τον συντελεστή φορολογίας για το τσίπουρο, για την τσικουδιά και βεβαίως, επειδή η απειλή υπάρχει και για τη γεωγραφική ένδειξη «ούζο», εμείς θα επιμείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε στην απάντησή του ο υπουργός.

 

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply