ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ύπουλο» παιχνίδι με την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας(;)

0

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Αίσθηση προκαλούν αν μη τι άλλο, για μια ακόμη χρονιά οι αναφορές του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, στα κατάλληλα και ακατάλληλα νερά κολύμβησης στη Μεσσηνία! Το ΠΑΚΟΕ, έρχεται με ανακοίνωσή του στην «καρδιά» του καλοκαιριού και ενώ η Μεσσηνία και η πόλη της Καλαμάτας, σφύζει από επισκέπτες, να ανακοινώσει αποτελέσματα μεγάλης, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, έρευνας, η οποία διεξήχθη στις αρχές του προηγούμενου μήνα και είναι ακόμη σε εξέλιξη!

Ρεπορτάζ
Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωσή του, « στο νομό Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε 15 σημεία. Από αυτές τις παραλίες, οι 3 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση και οι 12 κατάλληλες. Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή. Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού). Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παραπάνω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml)».

Ενας από τους χάρτες σημείων δειγματοληψίας του Μεσσηνιακού κόλπου που δημοσιοποίησε το ΠΑΟΚΟΕ

Ενας από τους χάρτες σημείων δειγματοληψίας του Μεσσηνιακού κόλπου που δημοσιοποίησε το ΠΑΟΚΟΕ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Η άλλη… άποψη ωστόσο, προκύπτει όχι μόνο από την εύλογη ανησυχία των πολιτών, ντόπιων αλλά και επισκεπτών, των αρχών και των φορέων, αλλά από την ίδια την έρευνα και ένα (που έχει τουλάχιστον υποπέσει στην αντίληψή μας) δημοσίευμα!

Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη σειρά που τους πρέπει, παραθέτοντας πραγματικά γεγονότα, αξίζει αρχικά να διερωτηθούμε για το αποτέλεσμα της έρευνας η οποία θέλει τα νερά σε ένα από τα τέσσερα σημεία της (ίδιας) δυτικής παραλίας, να είναι ακατάλληλα και στα άλλα τρία όχι! Επίσης, να σταθούμε στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο αναφερόμενο στο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, διερωτάται αν είναι ακατάλληλα τα ύδατα ή οι μετρήσεις και αναφέρεται στις σαφείς υπόνοιες αρκετών δημάρχων, για ύποπτες πρακτικές! Επίσης, κάτι περισσότερο από καθοριστικής σημασίας, είναι ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία βάλλει ευθέως κατά του ΠΑΚΟΕ, μιλώντας για ευρήματα που πάσχουν από «αοριστία» και αποτελούν ένδειξη «καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ

Αίσθηση, προκαλεί η δήλωση του δημάρχου Χαλκίδας στην «Κ» Χρήστου Παγώνη, δήμαρχος Χαλκίδας, ο οποίος αναφέρει ότι στις 20 Ιουνίου έλαβε επιστολή από το ΠΑΚΟΕ για τη διοργάνωση εκδήλωσης οικολογικής ευαισθητοποίησης στην πόλη του, που επελέγη –όπως ισχυρίζεται ότι του ανέφερε η οργάνωση– για την υποδειγματική καθαρότητα των παραλιών της. Το κόστος της εκδήλωσης ήταν 8.000 ευρώ, 30% του οποίου –2.400 ευρώ– ζητούσε η οργάνωση να καλυφθούν από το Δήμο. «Δεν δέχθηκα την πρόταση» λέει ο κ. Παγώνης. «Λίγες μέρες αργότερα, δημοσιοποιήθηκαν οι μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, που έβγαζαν ακατάλληλη για κολύμβηση ακόμα και παραλία που έχει πάρει γαλάζια σημαία!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

Ακατάλληλη, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Φ» να έχει γίνει κάποια αντίστοιχη προσέγγιση στο Δήμο Καλαμάτας, κρίθηκε από το ΠΑΚΟΕ και η παραλία της Ανάστασης, στην οποία επίσης έχει τοποθετηθεί γαλάζια σημαία, μια σημαία που τοποθετείται ύστερα από ελέγχους και μετρήσεις ευρωπαϊκού πιστοποιημένου φορέα, όπως ανέφερε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις μετρήσεις της Επιχείρησης. «Οι μετρήσεις της ΔΥΕΑΚ γίνονται από το πιστοποιημένο εργαστήριό της, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται  έλεγχοι, τα δείγματα των οποίων αποστέλλονται σε άλλα εργαστήρια, στο πλαίσιο διεργαστηριακού προγράμματος διασφάλισης ποιότητας και συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας», δήλωσε ο κ. Βεργόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως η ΔΕΥΑΚ, έχει αποκτήσει και παγκόσμιο πιστοποιητικού ISO 17025, το οποίο έχουν πολύ λίγοι!

Leave a Reply