ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαιωνίζεται άλυτο το Κυπριακό

0

«Η ΕΠΙΛΥΣΗ του Κυπριακού βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της από τότε που ξεκίνησαν οι ευοίωνες συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί πριν από δύο χρόνια.

ΑΝ ΜΕΧΡΙ σήμερα αυτοί που προσπαθούσαν, με κάθε δυνατό τρόπο, να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες ήταν οι απορριπτικοί και εθνικιστές στην Αγκυρα, την Αθήνα και στα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, τώρα εμφανίζεται αναπάντεχα αρνητικός ακόμη και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με την κριτική που άσκησε στον εκπρόσωπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εϊντε.

ΜΕΧΡΙ πρότινος ο Αναστασιάδης, ως γνωστόν, είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί συμβάλει όσο κανένας Ελληνοκύπριος ηγέτης στο να επανενωθεί η Κύπρος και να αρθεί η de facto διχοτόμηση που προήλθε από την τουρκική στρατιωτική επέμβαση του 1974.

Ο ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ και εθνικισμός στην Ελλάδα και μεταξύ των Ελληνοκυπρίων είναι ο χειρότερος σύμβουλος και μόνο δεινά έχει φέρει στο Κυπριακό και στα άλλα ελληνικά εθνικά θέματα από το 1954 μέχρι σήμερα».

***

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το άρθρο του Αλέξη Ηρακλείδη για το Κυπριακό που για μια ακόμα φορά βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο λίγες μόλις μέρες πριν από την επέτειο του ελληνικού πραξικοπήματος στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου και της τουρκικής εισβολής στις 20 του ιδίου μηνός.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ καρκινοβατεί και η άποψη ότι «η μη λύση είναι η λύση» μοιάζει να  παγιώνεται πλέον.

ΠΕΡΙ αυτής της άποψης άλλωστε είχε υπερθεματίσει μιλώντας στην Καλαμάτα το Φεβρουάριο ως ειδήμων για το Κυπριακό, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως η κατάσταση που αφορά το Κυριακό 43 χρόνια μετά τη διχοτόμηση της Κύπρου δεν μπορεί να εμπνέει αισιοδοξία πως θα αλλάξει προς το καλύτερο.

ΚΑΙ βέβαια αναφερόμενοι στο Κυπριακό να επισημάνουμε για άλλη μια φορά πως ο λεγόμενος «φάκελος της Κύπρου» παραμένει ερμητικά κλειστός και ουδείς λόγος γίνεται περί αυτού.

ΓΙΑΤΙ άραγε;

Θανάσης Παντές

Leave a Reply