ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οριστικό τέλος για τους 9 συμβασιούχους της ΔΕΥΑΚ που τέθηκαν εκτός επιχείρησης!

0

Την πόρτα της… εξόδου, έδειξε τελικά η δικαιοσύνη στους 9 συμβασιούχους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας, μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, με τους εργαζομένους, σχολιάζοντας την εξέλιξη, να στέκονται στην έλλειψη του προσωπικού και να καλούν να γίνουν προσλήψεις.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Χαρακτηριστικές, μετά την απόφαση, ήταν ωστόσο και οι δηλώσεις ενός από τους εννέα, του Κωνσταντίνου Καρύγιαννη, που δήλωσε πως η ΔΕΥΑΚ και η Δημοτική Αρχή, δεν μπορεί να είναι υπερήφανη! «Με την πρόσφατη απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, η ΔΕΥΑΚ κατάφερε να κερδίσει μια μάχη, να απολύσει 9 εργαζόμενους συμβασιούχους που τους είχε άμεση ανάγκη γιατί το προσωπικό της, έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Η διεύθυνση, κατ’ επέκταση η Δημοτική Αρχή, μπορεί να είναι ευχαριστημένη, ικανοποιημένη και δικαιωμένη, πράγμα που δεν κρύβεται άλλωστε, δεν μπορεί όμως να είναι υπερήφανη για τη στάση και τη συμπεριφορά της, απέναντι στους εργαζομένους και τους δημότες», δήλωσε ο κ. Καρύγιαννης και συνέχισε: «Θα μπορούσαμε σήμερα να είχαμε παραπάνω προσωπικό στην ΔΕΥΑΚ για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας σύγχρονης, παραθαλάσσιας πόλης, όπως θέλει να λέγεται, όμως έχουν καταλάβει όλοι πια, ότι βολεύει τη Δημοτική Αρχή να λέει ότι δεν μπορεί να προσλάβει, γιατί στην πραγματικότητα, δε θέλει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Το Σωματείο μας, είναι εδώ και συνεχίζει τον αγώνα, στο πλευρό των εργαζομένων και των συμβασιούχων, για τη στελέχωση της επιχείρησης», ανέφερε ο απολυμένος συμβασιούχος, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παναγιώτης Κουφαλάκος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη συνέχεια του καλοκαιριού, λόγω της έλλειψης του προσωπικού.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

«Την ευθύνη, δε θα την έχουμε εμείς, είναι στρατηγική ευθύνη, τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και της πολιτικής ηγεσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που απαξιώνει τις υπηρεσίες τοπικής διοίκησης, με την απαγόρευση προσλήψεων. Την Παρασκευή, μετά αρνητική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, απολύθηκαν 9 συμβασιούχοι και επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Κουφαλάκος, ο οποίος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή, να μην ανακαλέσει καμία άδεια. «Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του οργανισμού εσωτερική υπηρεσίας και να διεκδικήσει πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας, τόσο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω του «Καλλικράτη», όσο και για την ανανέωση του γερασμένου προσωπικού, που σταδιακά και γρήγορα συνταξιοδοτείται. Οι ανάγκες της ΔΕΥΑΚ δεν μπορούν να καλυφθούν με φθηνή εργασία από προγράμματα του ΟΑΕΔ, Κοινωφελή Εργασία και δίμηνα, ούτε με εργολαβική εργασία, προωθώντας σταδιακά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης άλλωστε, της ΔΕΗ, είναι ικανό για να δείξει τι θα συμβεί στα τιμολόγια, κάτω από μια τέτοια εξέλιξη! Αυτές τις άθλιες εργασιακές σχέσεις προωθεί και η Δημοτική Αρχή, που η πολιτική της, δε διαφέρει σε τίποτε από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, όσο και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που καλούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα και ξεκούραση. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, μπαίνοντας σε επιφυλακή και χωρίς αναγνώριση και αμοιβή, ενώ επιπλέον καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη και να μην πάρουν άδεια τους καλοκαιρινούς μήνες! Τους καλούμε να μην τολμήσουν να κόψουν άδεια εργαζόμενου, ούτε τα ρεπό του, η άδεια είναι ανάγκη και δικαίωμα και δε θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα και επειδή εύκολα η Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για δήθεν ακριβούς μισθούς που επιβαρύνουν τα τιμολόγια, ερχόμαστε να την προλάβουμε και να πούμε πως την ευθύνη για τα ανταποδοτικά τέλη, την έχουν όλες οι Δημοτικές Αρχές, που μαζί με τις κυβερνήσεις, προωθούν αυτό το μοντέλο τοπικής διοίκησης, με ανταποδοτικά τέλη και διπλή φορολογία για τους δημότες, κάτω από τις επιταγές της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Ήδη οι εργαζόμενοι, μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, έχουν υποστεί μειώσεις 40% από το 2009 μέχρι σήμερα, ενώ το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και έχουν μειωθεί οι κοινωνικές παροχές σε υγεία και παιδεία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Παναγιώτης Κουφαλάκος.

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Τη λύπη του για την εξέλιξη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος. «Δυστυχώς, η απόφαση ήταν αρνητική γι’ αυτούς τους υπαλλήλους, καθώς η ΔΕΥΑΚ και οι υπηρεσίες του Δήμου, χρήζουν προσλήψεων για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες. Η πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής, είναι πως πρέπει να πραγματοποιηθούν προσλήψεις και να είναι όλες οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, γιατί αυτό επιτάσσει η ανάγκη των καιρών, σε επίπεδο ηθικής και ίσης αντιμετώπισης των πολιτών», ανέφερε ο κ. Βεργόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως θα πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μοριοδοτηθούν με ένα σημαντικό ποσοστό, ώστε να λάβουν μια ειδική μεταχείριση, πάντα μέσω ΑΣΕΠ.

Leave a Reply