ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πεντακάθαρα είναι τα νερά κολύμβησης της Καλαμάτας!

0

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Για προχειρότητα εκ μέρους του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία… ξαναχτύπησε φέτος, χαρακτηρίζοντας τα νερά ορισμένων παραλιών της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, ακατάλληλα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δημήτρης Βεργόπουλος.

bergopoulos

Ο κ. Βεργόπουλος, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει δόλος, κάτι που δημοσίευσε και η «Φ» της Δευτέρας. «Θεωρούμε ότι οι μετρήσεις οι οποίες γίνονται από τα πιστοποιημένα εργαστήρια τα οποία διαθέτει, η ΔΕΥΑΚ και είναι μέσα στο διεργαστηριακό πρόγραμμα διασφάλισης ποιότητας, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, καταδεικνύουν την αλήθεια των δεδομένων. Οι μετρήσεις που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, στις 23 Ιουνίου, δείχνουν πως η θάλασσά μας, είναι πεντακάθαρη και οι λουόμενοι μπορούν να απολαμβάνουν άφοβα το μπάνιο τους, στην παραλία της πόλης», δήλωσε ο Δημήτρης Βεργόπουλος και συνέχισε. «Τα εργαστηριακά αποτελέσματα τα οποία η ΔΕΥΑΚ εκδίδει κάθε φορά, τεστάρονται δειγματοληπτικά σε συνεργασία με τα αναλυτικά εργαστήρια που είναι διαπιστευμένα πανελλαδικά, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πιστοποιητικού διασφάλισης ποιότητας των εργαστηρίων, το 17025 ISO, που λίγες εταιρείες το έχουν σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ που καταδίκασε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σημαντικά θέματα, από εταιρείες ιδιωτικού χαρακτήρα και μάλιστα, ενώ μέσω τουριστικής περιόδου!

Η Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

aleiferh

Μετά την πρόσφατη δημοσίευση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές του Δήμου Καλαμάτας είναι ακατάλληλες για κολύμβηση, από το γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη επισημάνθηκαν τα εξής:

«Αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών  κολύμβησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π.8600/416/Ε103/23-02-2009, είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συλλέγει και υποβάλλει τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αξιολόγηση

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Μεσσηνίας συνεργάζεται και συνεπικουρεί στις δειγματοληψίες προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση  για την καταλληλότητα των νερών των ακτών κολύμβησης του Νομού μας.

.Όσον αφορά τις αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ, κρίνονται ανυπόστατες, διότι ακόμη και τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα ( βάση των οποίων κρίνουν ως ακατάλληλες τις ακτές), είναι εντός των ορίων για εξαιρετικής ποιότητας  ύδατα, σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/ΕΚ., διότι τα όρια ορίζονται σε:

  1. 1. Ε.coli (κολοβακτηρίδια) (cfu/100ml) =< 250
  2. 2. Εντερόκοκκοι (cfu/100ml) =<100.

Με τα έως σήμερα αποτελέσματα,  οι αναλύσεις από τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Καλαμάτας, τον Μάιο και τον Ιούνιο 2017, πιστοποιούν ότι τα νερά κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με την οδηγία 2006/7/ΕΚ.

Στην ίδια διαπίστωση προέβη και η ΔΕΥΑΚ , μετά από επανειλημμένες δειγματοληψίες».

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply