ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το θέρετρο του Χίτλερ για τους γερμανούς εργάτες, μετατρέπεται σε πολυτελές τουριστικό συγκρότημα (photo)

0
Η Πρόρα είναι το μεγαλύτερο τουριστικό κατάλυμα που έχει φτιαχτεί ποτέ. Ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως τέτοιο.

Με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 20.000 επισκεπτών, η Πρόρα ήταν μια ιδέα του Χίτλερ. Εκείνος διέταξε την κατασκευή του μεγαλύτερου τουριστικού θερέτρου στον κόσμο.

Υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως θέρετρο για τους Γερμανούς εργάτες και -σύμφωνα με τον ιστορικό Ρότζερ Μούρχαους- ήταν μια κίνηση του Φύρερ για να πάρει το λαό με το μέρος του.

Τα πανομοιότυπα εξαώροφα μεγαθήρια, απλώνονται κατά μήκος περίπου 4 χλμ. σε παραθαλάσσια ιδιοκτησία στο νησί Ρούγκεν της Βαλτικής. Οικοδομήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά ως συγκρότημα δεν λειτούργησε ποτέ γιατί ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το θέρετρο «Ισχύς διά της Χαράς» αποτελούσε το ναζιστικό όραμα για τον τουρισμό του μέλλοντος. Ευτυχισμένοι και υγιείς Αρειοι θα μπορούσαν να διαμείνουν και να περνάνε καλά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα των 10 χιλιάδων δωματίων, πάνω στη Θάλασσα της Βαλτικής, να τρώνε, να κολυμπάνε, ακόμα και να παίζουν μπόουλινγκ.

Στις ημέρες μας μία ομάδα επενδυτών αποπειράται να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν οι ναζί, μεταμορφώνοντας τον τόπο σε ένα σύγχρονο παραθεριστικό παράδεισο. Κάποια τμήματα ξαναχτίζονται εξαρχής, ενώ έχει προστεθεί και μία σειρά ιδιαιτέρως πολυτελών καταλυμάτων «πάνω στο κύμα», καθώς και ένα πολυτελές ξενοδοχείο από το οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το σπα.

Μετά το πόλεμο το Πρόρα μπήκε στο περιθώριο σαν ένα όνειρο των Ναζί που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και αφέθηκε να σαπίζει επί δεκαετίες.

Όμως το 2013, μια γερμανική εταιρεία ακινήτων αγόρασε τα δικαιώματα με στόχο να επανεκκινήσει το έργο και να δημιουργήσει ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να τελειώσει την πλήρη αναστήλωση μέχρι το 2022, αν και τα διαμερίσματα αλλά και οι εξοχικές κατοικίες είναι ήδη έτοιμα προς πώληση.

Οι προσόψεις κάποιων κτιρίων θα διαθέτουν μπαλκόνια, τα οποία θα μεταβάλλουν ουσιαστικά τη φύση της αυστηρής αρχιτεκτονικής.

Επιπροσθέτως, το μοναδικό κέντρο τεκμηρίωσης που εξηγεί τι επακριβώς ήταν το πρόγραμμα «Ισχύς διά της Χαράς», μπορεί να μετακινηθεί στις παρυφές του συγκροτήματος, μακριά από όσους θα καταβάλουν τον οβολό τους, προκειμένου να περάσουν τις διακοπές τους ή μπορεί ακόμα και να εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά.

Τέλος, το κόστος τους θα κυμαίνεται από 400.000 έως 725.000 δολάρια και όπως αναφέρει το Business Insider είναι όλα τους υπερσύγχρονα.

167 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply