ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύσκολος ο δρόμος για έξοδο στις αγορές

0

«ΠΑΜΕ για τέταρτο Μνημόνιο; Αναμφισβήτητα ναι, λένε όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών και τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

ΑΠΟ ένα νέο βαρύ χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώς μία προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύεται από δεσμευτικούς όρους για εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων σε μορφή Μνημονίου, όλα είναι ανοικτά για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

ΑΥΤΟ θα κριθεί – λένε όσοι γνωρίζουν – τους αμέσως επόμενους μήνες, ώς τα μέσα του 2018 που τελειώνει το σημερινό πρόγραμμα. Τότε οι αγορές θα κάνουν ταμείο: Με τι επιτόκιο μπορούν να δανείσουν την Ελλάδα;

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι (και) μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους τις ανάγκες της, για μισθούς και συντάξεις ή για την εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής του χρέους. Θα πρέπει να βγει στις αγορές για να εξασφαλίσει τα ποσά που θα της λείπουν. Και αν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί θα πρέπει να συνάψει νέο μακροχρόνιο δάνειο με τους εταίρους της».

***

ΕΙΝΑΙ πασιφανές πλέον και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πως η νέα συμφωνία είναι επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο και τα όσα αναφέρονται στο απόσπασμα από το άρθρο του Σεραφείμ Πολίτη απλώς το επιβεβαιώνουν.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ αυτή η συμφωνία ήδη συζητείται και είναι δεδομένο ότι προκαλεί ανησυχία σε όσους θέλουν να είναι υποψιασμένοι.

Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ πάντως εξακολουθεί να υφίσταται πως σύντομα θα βγει η χώρα στις αγορές, αλλά πόσο πιστευτή γίνεται είναι το ζήτημα.

ΓΙΑΤΙ αν είναι να βγει στις αγορές η χώρα και να δανειστεί με 8% επιτόκιο, όπως μπορεί να κάνει και σήμερα ακόμα, τότε καλύτερα να λείπει το… βύσσινο, γιατί σίγουρα η γεύση του θα είναι πικρή.

ΚΑΝΩ αυτές τις σκέψεις μετά από συζήτηση με υπεραισιόδοξο φίλο Συριζαίο που επιμένει πως η κατάσταση βελτιώνεται και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

ΕΧΩ όλη την καλή διάθεση να συμμεριστώ την αισιοδοξία του ομολογώ.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που μας περιβάλλει δεν ξέρω αν διαθέτει ανάλογη διάθεση αισιοδοξίας ύστερα από τόσες και απανωτές διαψεύσεις.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply