ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ICAP: Σταδιακά αλλά αργά μειώνονται τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα

0

Με σταθερό αλλά αργό ρυθμό ανακόπτονται από το 2014 οι αρνητικές εξελίξεις στο δίπτυχο απασχόλησης – ανεργίας. Όπως διαπιστώνει μελέτη της Icap Group, η τάση ανάκαμψης της απασχόλησης συνεχίστηκε και το 2016, το πλήθος των ανέργων μειώθηκε κατά 6,7% με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί σε 23,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (από 24,9% στις αρχές του 2016), ωστόσο «η ανεργία παραμένει ανεπίτρεπτα πολύ υψηλή».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η μελέτη της Icap βαριές απώλειες στο επίπεδο της απασχόλησης προκάλεσε η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης πλήττοντας σφοδρότητα την αγορά εργασίας και εκτινάσσοντας την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

H μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP Group Leading Employers in Greece της Επιχειρηματικής Έκδοσης που εστιάζει στην ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, αξία των ευρύτερων πρακτικών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

«Την περίοδο που διανύουμε η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κυριαρχείται από έλλειψη προοπτικής και σχετική αβεβαιότητα, με συνέπεια να παραμένει ουσιαστικά ευάλωτη. Παρόλα αυτά, στην αγορά εργασίας οι εξελίξεις ήταν σχετικά θετικές, αφού η τάση ανάκαμψης της απασχόλησης συνεχίστηκε και το 2016, με συνέπεια ο δείκτης ανεργίας να υποχωρεί για τρίτο κατά σειρά έτος», αναφέρει ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP.

«ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΥΨΗΛΗ ΑΚΟΜΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ»

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο: «Όπως δείχνουν μάλιστα και οι τελευταίες έρευνες εργατικού δυναμικού, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τις αρχές του 2016, με τη συνολική απασχόληση να σημειώνει θετικές μεταβολές για 12 συνεχή τρίμηνα.
Επίσης, το πλήθος των ανέργων μειώθηκε κατά 6,7% (σε ετήσια βάση), με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί σε 23,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (από 24,9% στις αρχές του 2016). Οι εξελίξεις αυτές είναι σαφώς θετικές, ωστόσο η ανεργία παραμένει ανεπίτρεπτα πολύ υψηλή. Ορισμένα “καυτά” προβλήματα που χρήζουν άμεσης και συστηματικής αντιμετώπισης είναι το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας που έχει παγιωθεί στο 70%, καθώς και η ανεργία των νέων που παραμένει ανησυχητικά υψηλή».

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλος: «Το γεγονός ότι η απασχόληση ανακάμπτει είναι ενθαρρυντικό, με δεδομένο τις βαριές απώλειες στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο της έξαρσης της κρίσης. Ουσιαστική όμως λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την εδραίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης σε σταθερή βάση και ιδιαίτερα με την προσέλκυση ικανών επενδύσεων, παράγοντες που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Μετά δε και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών αναμένεται να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και η ομαλή ροή χρηματοδότησης στην αγορά, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

98 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply