ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένα σωσίβιο για τον απεγνωσμένο επιχειρηματία!

0

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ πρωτοβουλία να εξακολουθεί να βρίσκεται στην… πρέσα των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών, εγκλωβισμένη στις αγκυλώσεις και τις παθογένειες ενός συστήματος δομημένου σε λάθος κατεύθυνση κι εν μέσω Μνημονίου, είναι προφανές ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψη δεν είναι μεγάλες.

Και μπορεί σήμερα να ακούμε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για ενίσχυση κλάδων της οικονομίας κι άλλες όμορφες προτάσεις πολιτικών και τεχνοκρατών, ωστόσο η πραγματικότητα και τα όσα βιώνει ένας μέσος επιχειρηματίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας της δεινής θέσης που βρίσκεται η οικονομία μας, όχι σε επίπεδο αριθμών, αλλά στο επίπεδο της καθημερινής πάλης ανθρώπων της αγοράς για να επιβιώσουν.

ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ενδεικτικό ότι σήμερα από τα όποια προγράμματα κινούνται, οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ακόμα στην Ελλάδα αιτούνται φοροαπαλλαγής κι όχι κάποιας ενίσχυσης. Διότι σήμερα το μείζον για όλους όσοι βρίσκονται στην πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι η επιβίωση εντός ενός περιβάλλοντος ιδιαίτερα εχθρικού κι άρα προτεραιότητα δεν έχει η ενίσχυση των δράσεών τους για επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, αλλά η ενίσχυση για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών αναγκών τους προκειμένου να καταφέρουν να διατηρηθούν… ζωντανοί!

ΣΙΓΟΥΡΑ αυτό δεν είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση. Ένα μοντέλο που εστιάζει στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να μην εξαφανιστούν από τον χάρτη σε ένα περιβάλλον τοξικό για την επιχειρηματικότητα. ΕΣΠΑ, αναπτυξιακοί νόμοι κι άλλα εργαλεία αποτελούν σήμερα απλά και μόνο ένα σωσίβιο για τον απεγνωσμένο επιχειρηματία κι όχι την κινητήριο δύναμη που θα ωθούσε στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση στην δημιουργία «πλούτου» και νέων θέσεων εργασίας που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας.

ΚΙ ΟΜΩΣ κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν ακόμα και σήμερα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν, παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς, την ίδια στιγμή όμως ξεχνούν να εστιάσουν σ’ όλα εκείνα που είναι προαπαιτούμενα για την ύπαρξη μιας εταιρίας ή μιας επιχείρησης σήμερα, όπως μεταξύ άλλων ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον που να βοηθά κι όχι να κυνηγά τον όποιο τολμηρό.

Καλές οι προθέσεις και κανείς δεν πρέπει να τις αμφισβητεί προκαταβολικά. Αλήθεια όμως,  ποιος από τους σημερινούς υπουργούς ή βουλευτές της Κυβέρνησης θα τολμούσε να επιχειρήσει στον τόπο αυτό; Ποιος θα τολμούσε να υλοποιήσει την όποια επιχειρηματική ιδέα είχε; Ποιος θα τολμούσε να δαπανήσει και να ρισκάρει να χάσει έστω και μισό ευρώ στην Ελλάδα του 2017; Η απάντηση είναι προφανής και απολύτως γνωστή σ’ όλους, κάτι όμως που δεν αρκεί για να αναστραφεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που με μαθηματική ακρίβεια -εφόσον δεν αλλάξει κάτι- κατατρώει ότι υγιές στον ιδιωτικό τομέα έχει απομείνει.

Του ΚΩΣΤΑ Β. ΤΣΕΡΕΝΤΖΟΥΛΙΑ

 

Leave a Reply