ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΕΟΣ: χαράτσι σε smartphones και tablets!

0

Αιχμηρά Με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ

ΣΟΒΑΡΟ θέμα προκαλεί το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων επιβάλλοντας ένα πρόσθετο “χαράτσι” που αφορά smartphones και tablets.

Νομικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για αναθεώρηση προηγούμενου νόμου που προσθέτει smartphones και tablets στη λίστα των συσκευών που πρέπει να φορολογούνται, καθώς επιτρέπουν την αναπαραγωγή ήχου ή περιεχομένου με πνευματικά δικαιώματα. Στην λίστα έχουν ενσωματωθε ήδη ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αναλώσιμα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και αξεσουάρ. Η επίμαχη διάταξη τονίζει σχετικά με το ζήτημα της “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή” μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ΑΜΟΙΒΗ για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικτυωμένες φορητές συσκευές (tablets) και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) με μέγεθος εσωτερικής μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM) άνω των 4 GB ορίζεται σε 1% της αξίας τους.

Η αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής εκτός των αποθηκευτικών μέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte όπως επίσης και για συσκευές ή εξαρτήματα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή μη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, μετεγγραφή ή με άλλο τρόπο αναπαραγωγή (εκτός των σαρωτών και των εκτυπωτών) ορίζεται σε 6% της αξίας. Σε 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, των εκτυπωτών, του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες, καθώς και των αποθηκευτικών μέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το σχέδιο “η αμοιβή καταβάλλεται από τους εισαγωγείς ή από τους παραγωγούς των αντικειμένων αυτών”, θεωρείται πάντως βέβαιο ότι το κόστος θα μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή, όπως άλλωστε συμβαίνει έως τώρα. Κι όλα αυτά σε μία χώρα με έναν από τους υψηλότερους ΦΠΑ στον κόσμο. Άγνωστος παραμένει πάντως ο λόγος που το “χαράτσι” θα επιβληθεί σε συσκευές με βάση την RAM (!) που διαθέτουν (πάνω από 4GB) και όχι τον αποθηκευτικό τους χώρο, όπως θα ήταν λογικότερο σε μία τέτοια περίπτωση.

ΤΕΛΙΚΑ έχουν δίκιο εκείνοι που αδιάκοπα υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια ότι το… βαρέλι δεν έχει πάτο και ότι στη μνημονιακή Ελλάδα, θα φορολογείται ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε! Αέραααα…

Leave a Reply