ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρεμιέρα απόψε για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Μπαλέτο της Λωρραίννης

0

Αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της, Ζουζού Νικολούδη, η οποία στήριξε το μεγάλο Φεστιβάλ χορού της πόλης μας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, είναι το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που ξεκινάει απόψε στις 22.00 με το εκπληκτικό Μπαλέττο της Λωρραίνης.

Σήμερα και αύριο το βράδυ στις 22.00, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, 24 χορευτές του Μπαλέτου της Λωρραίνης θα παρουσιάσουν 3 χορογραφίες των γνώριμων από προηγούμενα έτη στο κοινό της Καλαμάτας χορογράφων Τρίσα Μπράουν, Μέρς Κάννιγχαμ και Ματίλντ Μοννιέ, που συστήθηκαν στο ελληνικό κοινό μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας τα προηγούμενα 22 έτη.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουλίου και ανοιχτό και φιλόξενο, όπως πάντα, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσει το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του που ξεκινάει απόψε με τις παραστάσεις “Rose-variation” της Mathilde Monnier, “Opal Loop / Cloud Installation #72503” της Trisha Brown και “Sounddance” του Merce Cunningham.

ΟΙ ΑΠΟΨΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

rose-variation

  • Rosevariation

Το έργο “Rose” δημιουργήθηκε το 2001 για το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας. Όλα είναι ντυμένα στα ροζ: η σκηνή, τα σκηνικά αντικείμενα, οι χορευτές. Η αναδημιουργία του, το “Rose-variation”, αποδομεί το λεξιλόγιο του κλασικού μπαλέτου, καθώς επανεξετάζει και παραλλάσσει τα γνωστά βήματα της κλασικής χορογραφίας, διαμορφώνοντας νέες κινήσεις.

Τη δομή του έργου υποστηρίζει η μουσική, που παίζεται επί σκηνής σε ροζ πιάνο από έναν ντυμένο στα ροζ πιανίστα, σε άμεση επαφή με τους χορευτές.

Η Σονάτα για πιάνο αρ. 17 του Μπετόβεν συνοδεύει την άψογη τεχνική των χορευτών και μοιράζεται μαζί τους το πνεύμα της μουσικής σύνθεσης. Το “Rose” ερευνά την ποιητικότητα του μπαλεττικού λεξιλογίου, την οποία επαναπροσεγγίζουν οι χαρισματικοί σύγχρονοι χορευτές του Μπαλέττου της Λωρραίνης.

Τη Σονάτα για πιάνο σε ρε ελάσσονα αρ. 17 του Μπετόβεν
ερμηνεύει ο Tanguy de Williencourt.

opalloop_cloudinstallation72503

  • Opal Loop / Cloud Installation #72503”

Στην εγκατάσταση «Opal Loop / Cloud Installation #72503” (1980) η Τρίσα Μπράουν εκκινεί από την ιδέα μιας αέναης χορευτικής φράσης, η οποία μέσω της κίνησης looping επιστρέφει στο κέντρο του χώρου.

Μια ρευστή αλληλουχία κινήσεων, που δύσκολα διακρίνεται μέσα στη διαρκώς μεταβαλλόμενη «γλυπτή ομίχλη» της Φουτζίκο Νακάγια, καθιστά το έργο ένα ποιητικό σχόλιο της Μπράουν πάνω στον εφήμερο χαρακτήρα της χορευτικής τέχνης.

festival-xorou

  • “Sounddance”

Στο “Sounddance” η σκηνή χωρίζεται (κατά πλάτος) στη μέση από τις πλούσιες πτυχώσεις ενός χρυσού παραπετάσματος, με την υπογραφή του Μαρκ Λάνκαστερ. Έτσι διασπασμένος (ή συμπυκνωμένος), ο χώρος αναδεικνύει την πυκνή και φρενήρη χορογραφία που μοιάζει με μικροσκοπικό χορευτικό σύμπαν, ιδωμένο σαν μέσα από μικροσκόπιο.

Οι χορευτές μοιάζει να σπρώχνονται στη σκηνή από το παραπέτασμα, και στο τέλος βγαίνουν λες και το παραπέτασμα τους ρουφάει, λες και παρασύρονται από μια αεροδυναμική σήραγγα.


Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα βρίσκετε αναλυτικά κάθε μέρα εδώ στην «Φ» όπως κάθε χρόνο. Καλή αρχή λοιπόν για το 23ο Φεστιβάλ Χορού της πόλης μας που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στην πλούσια καλλιτεχνική σοδειά του φετινού καλοκαιριού!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

239 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply