ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Αδειασμα» δημάρχων από τον Χαρίτση για τη διαχείριση των σκουπιδιών – Τι είπε για τους δρόμους και τι απάντησε στο Γ. Λαμπρόπουλο

0

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άνοιξε χθες αυλαία, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, να δηλώνει ευτυχής που βρέθηκε στην πόλη του, στο πλαίσιο μια διοργάνωσης για την οποία, όπως είπε, καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Δήμο Καλαμάτας, ώστε να πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εκτός από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στάθηκε ιδιαίτερα και σε ζητήματα που αφορούν στο νομό ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει κάτι, πέραν του να περιμένει τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, για το καυτό ζήτημα των απορριμμάτων. «Δεν περιμένει ο ΦΟΔΣΑ την κυβέρνηση, το αντίθετο συμβαίνει! Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και περιμένει επιτέλους από το Φορέα, να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης», δήλωσε με νόημα ο Αλέξης Χαρίτσης και συνέχισε. «Αυτή η ιστορία, πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, καθώς δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την κατάσταση που επικρατεί την Περιφέρειά μας, με τη διαχείριση των απορριμμάτων! Είμαστε στη δεινότερη θέση από τις 13 Περιφέρειες της χώρας αυτή τη στιγμή και αυτό, ως Μεσσήνιους, ως Πελοποννήσιους, πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε πάρα πολύ άσχημα! Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει επανειλημμένως με όλους τους εμπλεκόμενους, να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση και εφόσον αυτό δε θα συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λύση, η οποία θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα λύνει το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας πως το καθεστώς της ανομίας και των περιβαλλοντικά απαράδεκτων χώρων ταφής απορριμμάτων, για τα οποία η χώρα πληρώνει και πρόστιμα.

Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ… ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ για κυβερνητική απραξία όσον αφορά στα μεγάλα οδικά έργα, μίλησε με σκληρή γλώσσα, τονίζοντας πως «δεν πρέπει αντιμετωπίζουμε την τοπική κοινωνία, ως ιθαγενείς που θα πουλήσουμε καθρεφτάκια» και στάθηκε σε όσα η κυβέρνηση έχει πράξει, ειδικά για το Καλό Νερό – Τσακώνα που θα υλοποιηθεί τελικά μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και το Καλαμάτα – Ριζόμυλος.

«Δε θα σχολιάσω τη δήλωση του κ. Λαμπρόπουλου, όμως οι εκπρόσωποι των προηγούμενων κυβερνήσεων, δε δικαιούνται να μιλούν για την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής μας, που είχαν αφήσει τον εθνικό δρόμο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα σε κατάσταση στασιμότητας, όπως και τα άλλα τέσσερα αντίστοιχα εθνικά έργα, για τα οποία αν εμείς δεν επιταχύναμε τις διαδικασίες, θα έπρεπε η χώρα, πέραν της μη ολοκλήρωσης, να επιστρέψει και 3 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Επίσης, είχαμε έργα που ενώ είχαν εξαγγελθεί, ποτέ δεν είχε γίνει η παραμικρή ενέργεια για μια ουσιαστική και σοβαρή μελέτη υλοποίησης. Ειδικά μάλιστα, για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσα στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία, για το έργο το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων στις 23 Ιανουαρίου 2015, ημέρα Παρασκευή, δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα ευρώ πίστωσης, διασφαλισμένο από το πρόγραμμα!

Όλοι αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, μέσω ποιων διαδικασιών γίνονταν αυτές οι εξαγγελίες και τι πρακτικό αντίκρισμα είχαν τελικά», απάντησε με νόημα ο Αλέξης Χαρίτσης και συνέχισε. «Αυτά τα σύνθετα και δύσκολα έργα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, καθώς ο σχεδιασμός που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια δε μας δίνει τη δυνατότητα ένταξης! Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα και μέθοδο, να δούμε τι δυνατότητες έχουμε μπροστά μας». Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως το φθινόπωρο θα είναι μελετητικά ώριμο το Καλαμάτα – Ριζόμυλος και πως το Καλο Νερό – Τσακώνα, το οποίο είχε ενταχθεί στο σχεδιασμό του συνολικού άξονα και απεντάχθηκε, θα χρηματοδοτηθεί πιθανότατα από  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων! «Εγώ μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στο Λουξεμβούργο, στην έδρα της ΕΤΕπ και είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με τα στελέχη της και τον πρόεδρο, ο οποίος είναι θετικός στη χρηματοδότηση έργων που δεν μπορούν από προγράμματα και μέσα σε αυτά, είναι το Τσακώνα – Καλό Νερό», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΜμΕ

Ο κ. Χαρίτσης, καταληκτικά, απαντώντας στη «Φ» υπεραμύνθηκε του έργου που γίνεται όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, παρά τις αναφορές της Επιτρόπου, η οποία απάντησε στο Νίκο Ανδρουλάκη πως ελάχιστοι πόροι έχουν αξιοποιηθεί από την Ελλάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ. «Η δουλειά που έχει γίνει για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας μέσω του ΕΣΠΑ αναγνωρίζεται ως σημαντική, κάτι στο οποίο αναφέρεται και η ίδια η επίτροπος. Κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», απάντησε ο υπουργός που στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα, γραφειοκρατία και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά ξεπερνιούνται με σταθερά βήματα.

207 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply