ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επανάσταση και χαμένος παράδεισος

0

«ΟΙ ΚΑΚΟΙ στην ουσία δεν τιμωρούνται. Βρίσκονται στον δικό τους Παράδεισο. Ολοι οι μεγάλοι εγκληματίες, δικτάτορες, βιομήχανοι όπλων, τραπεζίτες και πιστωτές, βρίσκονται στο δικό τους βασίλειο με την αγριότητα της ελεύθερης αγοράς.

ΚΑΙ ό,τι κακό μπορούν να κάνουν, το πραγματοποιούν στους ομοίους τους. Και όταν το κακό γίνεται νόμος μιας κοινωνίας, μεταφυσικής ή φυσικής, γίνονται έντιμοι πολίτες γιατί πειθαρχούν στους νόμους.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ στη θεϊκή τάξη πραγμάτων δεν αμείβονται. Και εδώ η Ουράνια Δικαιοσύνη είναι αμείλικτη. «Αφού ζήσατε μια ζωή κορόιδα, εσείς ως καταναλωτές στηρίξατε τον καπιταλισμό και την “ελεύθερη” αγορά των μονοπωλίων, υπηρετήσατε όλα τα καθεστώτα, πειθήνια, για να έχετε τα κεφάλια σας ήσυχα, τότε θα βοσκάτε το αιώνιο χορτάρι, μια που αυτό επιθυμούσατε στην επίγεια ζωή σας και ποτέ δεν ήταν αρκετό.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι η ακριβής ανάγνωση της πραγματικότητας, που στρέφεται με ένα κράτος εναντίον της κοινωνίας.

Η ΣΟΥΗΔΙΑ, όπου έζησα περίπου τρεις δεκαετίες, ήταν ένα μοντέλο κράτους και κοινωνίας, που στηριζόταν στην αξιοπρέπεια και στον σεβασμό του πολίτη, άσχετα αν ήταν Σουηδός ή μετανάστης.

ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ στις δεκαετίες ’70, ’80, ’90, που ήταν και μια πορεία αποσύνθεσης του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου και της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, ιδίως μετά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε».

***

ΑΡΘΡΑ σαν αυτό που προηγήθηκε το Περικλή Κοροβέση, διαβάζει και το φιλαράκι μου ο Βασίλης Καριζώνης και ονειρεύεται ταξίδια στη Σουηδία, θεωρώντας πως εκεί θα έχει  περισσότερες ευκαιρίες για να προωθήσει τις εικαστικές του ανησυχίες.

ΕΛΠΙΖΩ τα αποσπάσματα του άρθρου που παραθέτω να είναι αρκετά για να κατανοηθεί η σημασία των όσων αναφέρω.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ επιθυμούν να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο του Περικλή Κοροβέση, ας το αναζητήσουν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου γράφει.

ΑΥΤΑ έγραφα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια συζήτηση περί επανάστασης, με τη δεδομένη ένταση που προσφέρει η εκ του ασφαλούς θέση έναντι των πραγμάτων.

ΚΑΙ η μέρα ήταν ζεστή του Ιουλίου και ο καύσωνας ανυποχώρητος.

ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο και ραντεβού στη θάλασσα.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply