ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού και «ανύποπτος χρόνος» στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας     

0

Απόψε στις 10  στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού επαναλαμβάνεται η εναρκτήρια παράσταση του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τρεις χορογραφίες των Μερς Κάννιγχαμ, Τρίσα Μπράουν και Ματίλντ Μοννιέ από το Μπαλέτο της Λωρραίνης.

Σήμερα το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού παρουσιάζονται ξανά οι παραστάσεις “Rose-variation” της Mathilde Monnier, “Opal Loop / Cloud Installation #72503” της Trisha Brown και “Sounddance” του Merce Cunningham.

Αναλυτικά για τις τρεις χορογραφίες των παγκοσμίως καταξιωμένων αυτών χορογράφων μπορείτε να βρείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.kalamatadancefestival.gr

ΣΤO ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Άλλος ένας γνώριμος του Φεστιβάλ της πόλης μας χορογράφος, ο Ρασίντ Ουραμντάν, παρουσιάζει απόψε στις 8 μ.μ. τη νέα του χορογραφία, “Tordre” (που σημαίνει «Συστρέφω»), σε πανελλήνια πρώτη.

Η παράσταση “Tordre” του Rachid Ouramdane είναι ένα ντουέτο, δύο σόλo, για δύο γυναίκες. Ένα δίπτυχο από δύο στοχαστικά, χαμηλότονα πορτραίτα, όπου το αθέατο αναδύεται στην επιφάνεια με την κίνηση.

Η παράσταση “Tordre” είναι ένα δυνατό ντουέτο, σαν εκτυφλωτικό φως που δείχνει τί συνιστά τη μοναδικότητα. Εμπιστευόμενος τις δύο ερμηνεύτριες με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, ο Ουραμντάν δίνει ένα απαράμιλλο πορτραίτο τους παίζοντας με διάφορα στοιχεία (ψεύτικα μουσικά ανοίγματα, κατάρρευση – σαν τη στιγμή που η Νίνα Σιμόν κατέρρευσε στη διάρκεια μιας παράστασης).

Η Λιθουανή Λόρα Γιοντκιτέ περιδινείται από παιδί γύρω από τον εαυτό της, και αυτό κάνει και σε όλη την παράσταση, επιταχύνοντας διαρκώς. Με το πρόσθετο τμήμα του χεριού της, η Άννι Χάναουερ χορεύει γεμάτη ενθουσιασμό και ενέργεια. Ο Ουραμντάν ούτε στέκεται στην αναπηρία τους ούτε την αποσιωπά: ο χορός τους είναι μια συγγενική μοναξιά που σφύζει από ζωή.

ΑΥΡΙΟ

 «Ανύποπτος Χρόνος» της Αντιγόνης Γύρα στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

anypoptos-xronos

Αύριο στις 8 το απόγευμα το Φεστιβάλ βγαίνει εκτός των τειχών (ή μάλλον εκτός των –τεσσάρων- τοίχων!), σε δημόσιο χώρο, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Όπως μας έχει συνηθίσει από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάζει μία παράσταση σε δημόσιο χώρο, πλησιάζοντας το «μη-παραδοσιακό» κοινό του.

Η παράσταση «Ανύποπτος Χρόνος» της Αντιγόνης Γύρας σε σύλληψη και χορογραφία της ιδίας και της ομάδας της και δραματουργία των Χρήστου Πολυμενάκου και Άννας Τσίχλη-Μπουασσοννά θα παρουσιαστεί στην Κεντρική πλατεία της Καλαμάτας αύριο στις 8 μ.μ.

«Ανύποπτος Χρόνος»: Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν – λίγο ή πολύ.

Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κινείται κυκλικά, μαζί, σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενώ η κυκλικότητα αυτή διακόπτεται από μικρά ή μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο, δημιουργώντας ανατροπές στη συνεχόμενη ροή.

Όπως ακριβώς γίνεται και στη ζωή μας∙ το πετάρισμα μιας πεταλούδας, μια λακκούβα στο δρόμο, ένας αιφνίδιος θάνατος, ένας έρωτας συμβαίνουν σε μια στιγμή, και αυτή η στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, μας αλλάζει.

Ο «Ανύποπτος Χρόνος» αποδεικνύεται για τους δημιουργούς του όλο και πιο προφητικός: κάθε μέρα που περνά, η ανθρωπότητα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι.

Παίρνουν μέρος οι: Βίκυ Αδάμου, Πάολα Απαρίσιο, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Γιαννακοπούλου, Kike Garcia, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριλένα Δασκαρόλη, Ανθή Θεοφιλίδου, Χρήστος Καλκάνης, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Δέσποινα Κωστελίδου, Άρτεμις Λαμπίρη, Κατερίνα Λιόντη, Μάγδα Μάστορα, Σμαράγδη Μιχαλακάκου, Γιάννης Μιχαλακούκος, Αγγελική Παπαδία, Εξαρμενία Παππά, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Ευγενία Σιγαλού, Φάνια Χρηστίδη κ.ά. Guest: Φλώρα Καλομοίρη.

 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

183 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply