ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Η “Αλάσκα” της Ίριδος Κάραγιαν στο Στούντιο και παράλληλη εκδήλωση στο προαύλιο του Μεγάρου σήμερα

0

Η παράσταση χορού “Αλάσκα”, της ομάδας “Ζήτα” της Ίριδος Κάραγιαν θα παρουσιαστεί απόψε στις 8 μ.μ. στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού. Η Ίρις Κάραγιαν παρουσίασε το έργο της “Mothers” («Μητέρες») το 2013 στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και χειροκροτήθηκε θερμά και εδώ αλλά και στην Αθήνα όπου είχε παρουσιαστεί ένα χρόνο νωρίτερα όντας στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αθηνών.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο (Σ.σ. «Μητέρες») επελέγη από το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο “Aerowaves” και από το “Dancenet Sweden” για περιοδεία σε πόλεις της Σουηδίας, το φθινόπωρο του 2014. Το έργο παρουσιάστηκε επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, στο Dansehallerne της Κοπεγχάγης, στο Le Phénix, Scène Nationale Valenciennes και στο Next Festival, Focus Europe#1 (Γαλλία).

Επιστρέφοντας στην παράσταση που θα δούμε απόψε, την «Αλάσκα», η ιδέα και η χορογραφία είναι της Ίριδος Κάραγιαν, ενώ η δραματουργία των Μυρτώ Κατσίκη και Σωτήρη Μπαχτσετζή, ο οποίος είναι θεωρητικός της Τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας, ενώ η μουσική είναι του τσελίστα και συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Νίκου Βελιώτη.

Την ομάδα «Ζήτα» αποτελούν οι Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Κατερίνα Λιόντου και η «δική μας» Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

Ας σημειωθεί ότι στην παράσταση “Μητέρες”, για την οποία έγινε αρκετός λόγος πρωτύτερα, οι δύο ερμηνεύτριες ήταν το εξαιρετικό δίδυμο Χαράς Κότσαλη και Ιωάννας Παρασκευοπούλου, που με διονυσιακούς ρυθμούς συνεπήραν το κοινό στο ολοκαίνουριο και μόλις εγκαινιασμένο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, το 2013.

Η “Αλάσκα” είναι μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η “Αλάσκα” έχει παρουσιαστεί επίσης στο DañsFabrik 2016 – Festival de Brest (Focus Athènes), μαζί με έργα άλλων γνωστών Ελληνίδων χορογράφων, στη Γαλλία τον περασμένο Μάρτιο. Χορηγός της περιοδείας ήταν η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

“ΑΛΑΣΚΑ”

Πέντε σώματα κινούνται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Κατασκευάζουν ένα μηχανισμό που λειτουργεί σε συνθήκες εναλλασσόμενων ταχυτήτων, έντασης και χαλάρωσης, συμφωνίας και παραφωνίας, θολού και καθαρού, κοντινού και μακρινού.

Το έργο “Αλάσκα” είναι μια χορογραφία που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και στο χώρο ανάμεσά τους. Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα μορφή και δημιουργεί μια διαφορετική συνθήκη θέασης.

Σε έναν άδειο χώρο, πέντε σώματα κινούνται σε διαρκή επαφή, γλιστράνε το ένα πάνω στο άλλο, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα και δημιουργούν χώρους, δράσεις ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό.

Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close up), προσκαλεί τον θεατή στη θέαση μιας μικρο-χορογραφίας.

Πρωταρχικό σημείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία της επαφής των σωμάτων με βασικό άξονα την αφή. Οι χορευτές πειραματίζονται σε όλη τη διάρκεια του έργου με την ιδέα ότι κάθε κίνηση που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

working-dancers

Απόψε στις 10 μ.μ. στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού θα προβληθεί η ταινία “Working Dancers” σε σενάριο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και Julia Martinez Heimann. Η ταινία είναι μια φετινή συμπαραγωγή Αργεντινής και Ελλάδας και θα προβληθεί στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους.

 Στο Μπουένος Άιρες, μια ομάδα αναγνωρισμένων χορευτών αγωνίζεται για τα εργατικά της δικαιώματα και δημιουργεί την πρώτη Κρατική Ομάδα Σύγχρονου Χορού υπό τη συλλογική διοίκησή της.

Εντυπωσιακές χορογραφίες, αυθεντικά λαϊκά τραγούδια και σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής αποκαλύπτουν την ομορφιά του χορού μέσα από τη ζωή.

Μετά την προβολή, η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη θα συζητήσουν με το κοινό πάνω στα θέματα της ταινίας καθώς και για την εμπειρία του τριήμερου εργαστηρίου “Working Bodies”, ο χορευτής ως εργαζόμενος.

Υπενθυμίζεται πως η ταινία Working Dancers είχε προβληθεί στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τον περασμένο Ιανουάριο και είχε εισπράξει ιδιαίτερα καλές κριτικές.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

Leave a Reply