ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερμητικά κλειστός ο φάκελος της Κύπρου (2)

0

ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν χρειάζεται να υπάρχουν ψευδαισθήσεις πως όση επισημότητα κι αν δοθεί στο «φάκελο της Κύπρου» αυτός σε καμία περίπτωση δεν είναι ολοκληρωμένος και παραμένει άγνωστο αν και πότε τελικά θα ολοκληρωθεί.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για να συσταθεί ο φάκελος της Κύπρου ξεκίνησε το 1982 (στην Ελλάδα το 1986) αλλά στην ουσιαστική της φάση εισήλθε τον Ιούνιο του 2006.

ΓΙΑΤΙ άργησε τόσο πολύ να ολοκληρωθεί, είναι νομίζω εύλογο ερώτημα αλλά δεν είναι το σημαντικότερο.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι ότι και όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάρτιο του 2011 ο φάκελος δεν ήταν πλήρης και εξακολουθεί να μην είναι.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ αναφέρω σχετικά με τα περιεχόμενα του φακέλου όπως υπάρχουν στο βιβλίο.

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ και τον Σεπτέμβριο του 1997 η Κυπριακή Βουλή είχε ζητήσει πρόσβαση στο αρχειακό υλικό που φυλάσσεται στην Ελληνική Βουλή αλλά η απάντηση ήταν αρνητική με το σκεπτικό ότι «το σχετικό αρχείο είναι τεράστιο και σε αυτό περιέχονται απόρρητα έγγραφα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ σε κανέναν. Η απόφαση αυτή  ισχύει μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΙΔΙΟ αίτημα είχε διατυπωθεί και το 2009  όπως και το 2010 με την ίδια πάντα αρνητική απάντηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

ΓΙΑ το ζήτημα αυτό τον Ιούλιο του 2006 Κύπριοι αρμόδιοι είχαν έρθει στην Ελλάδα και είχαν συναντηθεί με τους Ελληνες αρμόδιους Πάνο Καμένο, που τότε ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, πρώην πρόεδρο της Βουλής και Χάρη Καστανίδη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ εκ Κύπρου είχαν φύγει με άδεια χέρια.

ΘΑ συνεχίσουμε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

108 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply