ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σιωπή των δημάρχων για τα σκουπίδια!

0

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς να δοθεί από τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου και  από  την ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δημάρχων) κάποια απάντηση, τόσο στις κυβερνητικές δημόσιες προκλήσεις και προσκλήσεις προκλήθηκε προσκλήσεις (Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξης Χαρίτσης) όσο και σε δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που εμμέσως πλην σαφώς τους επιρρίπτουν την ευθύνη για το τέλμα της υπόθεση διαχείρισης των σκουπιδιών της Πελοποννήσου.

ΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ λαλίστατοι πέντε δήμαρχοι (Αργους, Μυκηνών, Κορίνθου, Σπάρτης, Τρίπολης και Κυνουρίας) ποιούν τώρα την νήσσαν, έχοντας, προφανώς, περιέλθει σε νέο αδιέξοδο ή αδυνατώντας να βγουν από το μόνιμο αδιέξοδό τους! Ετσι, εγκλωβισμένοι όντες αρνούνται να συζητήσουν και να αποφασίσουν στα συλλογικά τους όργανα για το μέλλον της διαχείρισης στις πόλεις τους και την Περιφέρεια.

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ αυτό, αλλά ουσιαστικά έχουν σηκώσει τα χέρια, δεν καταθέτουν ούτε προτάσεις αδιεξόδου, ούτε ξεκάθαρη αρνητική στάση,  περιμένοντας προφανώς να αποφασίσουν άλλοι γι’ αυτούς, για να ’χουν να λένε ή να αντιπολιτεύονται την όποια λύση! Αυτό πέρα από άρνηση ανάληψης της ευθύνης που αναλογεί στους Δήμους για τη διαχείριση των σκουπιδιών, υποδηλώνει και πολιτική ανεπάρκεια ή εξαρτήσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες που ταυτίζουν τη διαχείριση με τα συμφέροντά τους!

ΕΥΤΥΧΩΣ, στη Μεσσηνία όλοι οι δήμαρχοι έχουν συμφωνήσει στο μοντέλο της κεντρικής (σε επίπεδο Περιφέρειας) διαχείρισης μέσω της ΣΔΙΤ και, προεξάρχοντος του δημάρχου Καλαμάτας, πιέζουν για τη λήψη απόφασης από τον ΦΟΔΣΑ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου, ώστε η Πελοπόννησος να απαλλαγεί κάποτε το άγος των χωματερών, που στα χαρτιά είναι κλειστές, αλλά ανοιγοκλείνουν ή δημιουργούνται νέες αυτοσχέδιες για να… εξαφανίζονται τα σκουπίδια!

Η ΣΤΑΣΗ της κυβέρνησης, έστω και με καθυστέρηση 2,5 ετών είναι ξεκάθαρη και αφορά όλη τη χώρα.  Η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει (και στην Πελοπόννησο) μέσω των ΣΔΙΤ σε συνδυασμό και με τοπικές δράσεις για να καλυφθεί το μεταβατικό διάστημα.  Αν μάλιστα κρίνουμε το τελευταίο «άδειασμα» των δημάρχων από τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση είναι θέμα ημερών να κλείσει αυτός ο κύκλος των άγονων αντιπαραθέσεων, που έκανε μεγάλη ζημιά, και η Πελοπόννησος να προχωρήσει, επιτέλους, στην υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης των σκουπιδιών της!

Θανάσης Τσαμούλης

Leave a Reply