ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέχρι και 80% το ποσοστό της ζημιάς σε πολλές καλλιέργειες της Μεσσηνίας από την «Μέδουσα»

0

Προβληματισμός επικρατεί από την… απόσταση που μπορεί να χωρίζει την 7η Σεπτεμβρίου 2016 με την 17η Ιουλίου 2017, όσον αφορά στις κλιματολογικές αλλαγές και τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων εν μέσω θέρους! Μετά τους δύο καύσωνες του φετινού καλοκαιριού, το φαινόμενο «Μέδουσα» με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι, είχαν αυτή τη φορά ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός βοσκού στην Αμφιλοχία, αλλά και αρκετές ζημιές στις καλλιέργειες της Μεσσηνίας.
Η ζημιά μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε αρκετές περιοχές, αγγίζει το 80%, όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος. Ο κ. Κυριακόπουλος, με γεωπόνους της Διεύθυνσης, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές τις Πυλίας και της Τριφυλίας, οι οποίες και υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την έντονη χαλαζόπτωση. Στη Γλυφάδα, τα Παπούλια, το Βλαχόπουλου και τη Μεταμόρφωση, διαπιστώθηκε ότι η ζημιά στον ελαιόκαρπο σε πολλά χτήματα, προσεγγίζει κατά περίπτωση ποσοστά από 60 έως 80%.

ampelia

“Επίσης, παρατηρήθηκε ζημιά στην ηρτημένη παραγωγή αμπελοειδών στη ζώνη χαλαζόπτωσης και δόθηκαν στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και σε πληγέντες παραγωγούς οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό των ελαιοδέντρων και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες ενόψει αποζημιώσεων”, ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, ενώ στο θέμα, στάθηκε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως η ζημιά, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. “Είναι αλήθεια πως περιμέναμε βροχόπτωση, όμως αυτή, ήταν σπάνια καθώς ξεπέρασε τα 65 χιλιοστά, γεγονός μοναδικό για την περιοχή και φυσικά, πολύ χρήσιμο μεν για τις καλλιέργειες”, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος σχολίασε εκτενώς το… αλλά! “Αυτό που δημιούργησε προβλήματα, ήταν η ένταση της  χαλαζόπτωσης, η οποία προκάλεσε ζημιές σε πολλές καλλιέργειες, κυρίως στις ελιές, όπου είχαμε μεγάλη καρπόπτωση αλλά και στ’ αμπέλια, τις σταφίδες και τα κηπευτικά! Ιδιαίτερα επλήγη η ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων και ιδιαίτερα η Λεύκη, τα Κοκκινοχώρια, το Μάτι, μέχρι και η Χώρα, αλλά και στα χωριά του Νέστορος και ιδίως το Κορυφάσιο, τα Παπούλια και το Μυρσινοχώρι.

Ήταν μεγάλη η περιοχή που επλήγη και αυτές οι περιοχές, θα έχουν πρόβλημα, αν άμεσα δεν παρέμβουν στις εκτάσεις αυτές με χαλκούχα σκευάσματα, ώστε να μην έχουμε σήψη, αλλά και για να προλάβουν πρόσληψη από μύκητες στους καρπούς που έχουν πληγεί, όπως έγινε πέρυσι με το γλοιοσπόριο”, δήλωσε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους πληγέντες να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε μετά την αναγγελία να υποβάλλουν αιτήσεις για να αποζημιωθούν έγκαιρα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η Πυροσβεστική δέχθηκε 10 κλήσεις για πλημμύρες, 4 για κοπές δέντρων, 3 για αντλήσεις υδάτων και 1 για πυρκαγιά που προήλθε από κεραυνό.

Το ύψος της βροχής ήταν μεγάλο, αλλά μοιρασμένο σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, όπου ήταν 140 χιλιοστά σε μιάμιση ώρα, ενώ προχθές, 75 χιλιοστά σε τρεις ώρες! Τα έντονα αυτά φαινόμενα, είναι σπάνια για την εποχή, όπως και το χαμηλό στην καρδιά του Ιουλίου, ενώ το Shelf Cloud, που εντυπωσίασε, όσο… σόκαρε, εμφανίζεται συνήθως, από Οκτώβριο και μετά!

Γ.Α.

xalazi

207 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply