ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε εξέλιξη η διήμερη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Λακωνία

0

mhtsotakhs-ethimotypikh-episkech

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Λακωνία, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες το πρωί εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ευστάθιο.
Στον σύντομο διάλογο, που έγινε παρόντων των δημοσιογράφων, ο κ. Ευστάθιος επισήμανε αρχικά το χρήσιμο τέτοιων επισκέψεων, ώστε να διαπιστώνει ο πολιτικός κόσμος τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών εκ του σύνεγγυς. Στη συνέχεια, τόνισε την σπουδαιότητα της πίστεως και της ελπίδας, που δεν πρέπει να εκλείψουν ποτέ από τον λαό μας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη δύναμη στο έργο του προς όφελος της Πατρίδας.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε τη χαρά του για την συνάντησή του με έναν από τους πλέον αξιόλογους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνέχεια τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να μπει σε ανοδική τροχιά και οι Έλληνες να ξαναβρούν την αισιοδοξία τους.

mhtsotakhs-kammena

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην Αρεόπολη και συνομίλησε με κατοίκους της πόλης, ενώ επισκέφθηκε τα σπήλαια του Διρού.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Κότρωνα, το Σκουτάρι και το Φλωμοχώρι, περιοχές που  επλήγησαν από την  πρόσφατη  πυρκαγιά.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέπτομαι τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Μια πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε παραπάνω από 25.000 στρέμματα, χιλιάδες ελαιόδεντρα, ενώ χάθηκαν και πολλά ζώα.

 Αυτήν τη στιγμή δεν έχει τόσο σημασία η αναζήτηση των ευθυνών όσο η υποστήριξη των ανθρώπων αυτών στην αποκατάσταση των ζημιών. Γρήγορη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Η, όσο το δυνατόν, πιο αποτελεσματική τροφοδοσία των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές. Και, βέβαια, ο σχεδιασμός ενός πλαισίου κινήτρων για να μπορέσουν να ξαναφυτέψουν οι άνθρωποι αυτοί τις ελιές τους και συν το χρόνο να ξαναδημιουργηθούν αυτοί οι θαυμάσιοι υπεραιωνόβιοι ελαιώνες, οι οποίοι χάθηκαν σε αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά.

 Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, θέλω – για άλλη μια φορά – να επισημάνω ότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο οικονομική από την αποκατάσταση εκ των υστέρων. 

 Θέλω να συγχαρώ, και με αυτήν την ευκαιρία, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι οποίοι – και σε αυτήν εδώ τη φωτιά – κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς.

 Να συγχαρώ το δήμαρχο και όλο το προσωπικό, διότι και αυτοί βρεθήκαν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας περιορισμού αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς. Και να επαναλάβω, έστω και αν βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, ότι ο σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα σε μια χώρα, η οποία θα βιώνει κάθε καλοκαίρι καταστροφικές πυρκαγιές.

 Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, εντείνεται. Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ολοένα και πιο έντονα, ακραία φαινόμενα. Και – λυπάμαι που θα το πω – η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 Ας κάνουμε, επιτέλους, μια φορά πράξη τα πορίσματα της Επιτροπής της Βουλής. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπάρχει ένας σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος πρέπει να  ξεκινά στο τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου και όχι στην αρχή της επόμενης, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, τον εξαιρετικά πλούσιο και σπάνιο δασικό μας πλούτο».


Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τους Μολάους, καθώς και βιοτεχνία παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων στη Γλυκόβρυση, συσκευαστήριο Χυμών στις Αμύκλες και ιχθυοτροφείο στο Καστόρειο.
Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.

Leave a Reply