ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Documenta και άλλα πολλά

0

«ΟΙ 100 ημέρες της documenta 14 στην Αθήνα τελειώνουν αύριο. Η διεθνής αυτή εικαστική διοργάνωση με έδρα το Κάσελ, που πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία της διέσχισε τα γερμανικά σύνορα και φιλοξενήθηκε ισότιμα και σε μιαν άλλη ευρωπαϊκή πόλη, προκάλεσε κύματα αντιπάθειας, δυσφορία από εντελώς διαφορετικές ιδεολογικά μεταξύ τους πηγές, επιθέσεις πέρα από το όριο της γελοιότητας, αλλά και εγκωμιαστικά σχόλια και αποδοχή, έστω και πιο περιορισμένα.

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ τόσο στην Αθήνα (8 Απριλίου) όσο και στο Κάσελ (10 Ιουνίου) παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κ. Σταϊνμάγερ και Παυλόπουλου, των δημάρχων κ. Χίλγκεν και Καμίνη, εκφωνήθηκαν λόγοι γεμάτοι μηνύματα για τη «συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης», για τον τίτλο της διοργάνωσης «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», κ.ο.κ. Κάπως έτσι κύλησε ο καιρός.

ΠΕΡΙΠΟΥ 300.000 επισκέπτες (πάνω από το 50% ξένοι) πέρασαν από τους εκθεσιακούς χώρους, που απλώνονται σε 40 σημεία της Αθήνας (τέσσερα τα βασικά), η ελληνική πρωτεύουσα συζητήθηκε διεθνώς με αφορμή τη σύγχρονη τέχνη και όχι μονομερώς για το χρέος, τη φτώχεια, την κρίση.

Η DOCUMENTA 14, ακόμη κι αν δεν την κατανοούσαμε ή μας ενοχλούσε, θα μπορούσε να μας κάνει πιο ευρύχωρους, πιο φιλοπερίεργους, πιο γενναιόδωρους, πιο ανεκτικούς. Μας έκανε;».

***

Η DOCUMENTA ολοκληρώθηκε  στις 16 Ιουλίου στην Αθήνα και συνεχίζεται πλέον στο Κασελ μέχρι το Σεπτέμβριο.

ΤΙ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΜΕ από την εν Αθήνας παρουσία της, είναι ασφαλώς ένα σημαντικό ζητούμενο και εύστοχα το επισημαίνει η Μαρία Κατσουνάκη στο άρθρο της στην «Καθημερινή» με τίτλο «Το δώρο της Documenta».

ΠΕΡΙ δώρου ακριβώς πρόκειται και νομίζω εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό αυτό από τα αποσπάσματα του άρθρου του παρέθεσα.

ΠΟΣΟΙ το εξέλαβαν έτσι, είναι  βεβαίως άλλο ζήτημα.

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει ότι η περίπτωση της Documenta μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον περαιτέρω προβληματισμό όσον αφορά τέτοιου είδους εγχειρήματα.

ΚΑΙ βέβαια να πω για άλλη μια φορά πως η Καλαμάτα θα ήταν πολύ σημαντικό γεγονός αν τολμούσε ένα ανάλογο εγχείρημα.

Η DOCUMENTA μπορεί να γίνει και στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα εν ολίγοις.

***

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ των επισκέψεών του ανά την επικράτεια θα περιοδεύσει και στη Λακωνία ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του αναμένεται με ενδιαφέρον στην περιοχή που θεωρείται από τα παραδοσιακά κάστρα της δεξιάς και από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας βεβαίως για να μην ξεχνιόμαστε.

ΚΙ ΕΝΩ ο Μητσοτάκης περιοδεύει στη Λακωνία, στη Μεσσηνία ο Λαμπρόπουλος τα έβαλε με το Χαρίτση σχετικά με τους οδικούς άξονες αποκαλώντας τον ούτε λίγο, ούτε πολύ «ψεύτη» για τα όσα είπε.

ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ οι πολιτικοί να αλλοδιαψεύδονται αλλά τους πολίτες ουδόλως τους αφορούν όλα αυτά που τελικά είναι μόνο για πολιτική κατανάλωση εν όψει εκλογικής εκμετάλλευσης όταν προκύψουν εκλογές. Δυστυχώς!

***

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ φιλοξενίας στο θέμα των μεταναστών καταγγέλθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας με αφορμή την άφιξή τους για άλλη μια φορά εξ ανάγκης βεβαίως στην πόλη.

ΤΑ ΟΣΑ καταγγέλει ο δήμαρχος είναι πολύ σοβαρά και χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν από εκείνους που θεωρούνται αρμόδιοι.

ΑΛΛΑ και ο δήμαρχος οφείλει να γίνει σαφέστερος στα όσα καταγγέλλει, μπας και καταλάβουμε τελικά τι γίνεται.

ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ επίπεδο πάντως η φιλοξενία προς τους μετανάστες είναι δεδομένη.

Θανάσης Παντές

108 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply