ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψηφίδες τοπικής Ιστορίας: Η ενέδρα του ΕΛΑΣ εναντίον του γερμανικού στρατού στη Χώρα

0

Η ΜΑΧΗ της Χώρας (γεφύρι Μανούσου), 19 Ιουλίου 1944,  αποτελεί κορυφαία στιγμή της Αντίστασης στην Μεσσηνία όπου το I Τάγμα του 9ου Συντάγματος και τμήματα του 4ου Εφεδρικού Τάγματος του ΕΛΑΣ αποδεκάτισαν τους Γερμανούς. Η γερμανική φάλαγγα προερχόταν από την Πύλο με προορισμό τα Φιλιατρά όπου ήταν η έδρα της Μονάδας της περιοχής.

Στο δρόμο προς το χωριό Αγορέλιτσα (Αμπελόφυτο) στήθηκε η πιο σημαντική ενέδρα εναντίον του Γερμανικού Στρατού Κατοχής στην Μεσσηνία. Οι περισσότεροι Γερμανοί έπεσαν νεκροί εκτός από λίγους που πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Όλα τα αυτοκίνητα των Γερμανών καταστράφηκαν και ο οπλισμός, τα πυρομαχικά και τα τρόφιμα πέρασαν στα χέρια του ΕΛΑΣ. Ανάμεσα στους νεκρούς του ΕΛΑΣ ήταν ο διοικητής του Τάγματος Ηλίας Σφακιανάκης. Θύματα της μάχης ήταν και δυο ή τρεις Έλληνες επιβάτες φορτηγού αυτοκινήτου που ήταν υποχρεωμένο από τους Γερμανούς να ταξιδεύει με τη φάλαγγα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τους νεκρούς των Γερμανών (ποικίλουν από 100 έως 220),  οι απώλειες ήταν τεράστιες.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η μη εφαρμογή αντιποίνων από τον Γερμανικό Στρατό (όπως έπτρατε σε τέτοιες περιπτώσεις). Μια απάντηση έχει δώσει ο τότε διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας Πύλου Ανδρέας Βασιλόπουλος (στην τοπική εφημερίδα «Θάρρος» στις 15/7/1945) όπου υποστηρίζει ότι μετά την επίθεση μετέβη ο ίδιος στη Χώρα και με δική του επιμονή δεν προέβησαν οι Γερμανοί σε αντίποινα. Σημειωτέον είναι ότι δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν. Μια άλλη εκδοχή θέλει να απέτρεψαν τ’ αντίποινα οι Παπαδόγγονας και Στούπας υποσχόμενοι ότι θα δημιουργήσουν Τάγμα Ασφαλείας στους Γαργαλιάνους…

BAΣΙΚΗ ΠΗΓΗ:  Νίκος Ζερβής, «Καλαμάτα, Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση», Τόμος Ε’ 

 Σωτήρης Θεοδωρόπουλος

242 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply