ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Παρουσίαση σεμιναρίου και Ρεσιτάλ πιάνου στο Κάστρο

0

Το υπέροχο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας θα φιλοξενήσει την αποψινή, διπλή, εκδήλωση του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για πρώτη φορά από ιδρύσεως Μεγάρου Χορού (εάν δε με απατά η μνήμη μου, πράγμα διόλου απίθανο λόγω προχωρημένης ηλικίας…)!

Διπλή εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο απόψε λοιπόν στο αμφιθέατρο του Κάστρου, με παρουσίαση του απογευματινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρα Κέϊν στις 9 μ.μ. και ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά στις 10 μ.μ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΚΕΪΝ

“Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντά καν, το έργο μιας ζωής γεμάτης νόημα και δημιουργία” ήταν το θέμα του εξαήμερου εργαστηρίου της Μπάρμπαρα Κέϊν, το αποτέλεσμα του οποίου θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας απόψε στις 9μ.μ.

Η παράσταση επιχειρεί να εκφράσει την επανάσταση, την ελπίδα και το όραμα στον 21ο αιώνα, μέσα από το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΜΟΥΖΑ

alexia-moyza-620x330

Η εκρηκτική πιανίστα Αλεξία Μουζά, την οποία γνωρίσαμε μέσα από την “Άνοιξη των πλήκτρων” που διοργανώνει τα τελευταία δύο ή τρία (πάλι εκείνο το “θεματάκι” μνήμης που λέγαμε πιο πάνω!) χρόνια το δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας θα δώσει ρεσιτάλ με έργα των Σοπέν και Προκόφιεφ απόψε στις 10μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Στο ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο “Μασκαρεμένες μάχες” θα έχουμε την τύχη, χαρά και τιμή για ακρόαση έργων των Σοπέν και Προκόφιεφ και συγκεκριμένα τη Σονάτα για πιάνο αρ. 6 σε λα μείζονα του δεύτερου και το έργο 28 από τα 24 Πρελούδια του πρώτου, σε συνέχεια της βραδιάς με τους Επαναστατικούς χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν.

Οι “μάχες” και οι επαναστάσεις γίνονται πλέον προσωπικές και ο διδάκτωρ μουσικολογίας, μουσικοκριτικός και υπεύθυνος του Τομέα Δραματολογίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Α. Δοντάς αναφέρει:

“[…] Τον Ιούνιο του 1939 συνελήφθη από τη μυστική αστυνομία του Στάλιν ο Βζέβολοντ Μέγερχολντ, διάσημος σκηνοθέτης και φίλος του Προκόφιεφ, λίγο πριν αρχίσει τις δοκιμές για την πιο πρόσφατη όπερα του συνθέτη, τον “Σέμυον Κότκο”.

Ένα μήνα αργότερα δολοφονήθηκε η σύζυγός του, ενώ ο ίδιος εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, γεγονός που όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε αλλά μαθεύτηκε μόνο μετά το τέλος της κυριαρχίας του Στάλιν.

Την ίδια εποχή, ο Προκόφιεφ δέχτηκε παραγγελία να συνθέσει για τα εξηκοστά γενέθλια του Στάλιν. Υπό αυτό το φως η τραγική διάσταση της εκτενούς Έκτης σονάτας του, η οποία γράφηκε εκείνη την περίοδο, αντανακλά μάλλον την κριτική στο βάρβαρο καθεστώς, παρά τα γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Τα Πρελούδια του Σοπέν ολοκληρώθηκαν ακριβώς έναν αιώνα νωρίτερα. Φαίνεται πως σημαντικός αριθμός τους γράφηκε στο Παρίσι, πριν από το ταξίδι του Σοπέν με τη Γεωργία Σάνδη στη Μαγιόρκα, τον χειμώνα του 1838/9.

Το ζευγάρι επέλεξε το νησί των Βαλεαρίδων ελπίζοντας ότι το κλίμα θα βοηθούσε την κακή υγεία του συνθέτη. Ωστόσο, όταν οι αυστηρά καθολικοί κάτοικοί του ανακάλυψαν ότι ο συνθέτης και η συγγραφέας δεν ήσαν παντρεμένοι, δεν διευκόλυναν τη διαμονή τους.

Σε αυτές τις συνθήκες ο Σοπέν επεξεργάστηκε και διόρθωσε τα 24 Πρελούδια, προκειμένου στη συνέχεια να τα εκδώσει […]”

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και έχει διάρκεια 65 λεπτά.

ΑΛΕΞΙΑ ΜΟΥΖΑ

alexia-mouza

Πιανίστρια με διεθνείς διακρίσεις, έχει συμπράξει με ορχηστρικά σύνολα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βενεζουέλας, του Μεξικού και της Ιαπωνίας και έχει δώσει ρεσιτάλ σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Έχει μάστερ ερμηνείας στο πιάνο και artist diploma από το Κολέγιο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Συνεχίζει σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Buchmann-Mehta στο Τελ Αβίβ.

Α. Σπ.

Leave a Reply