ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτοδιοικητικές ανησυχίες σ’ έναν θεσμό… εξαρτημένο

0

ΣΤΗ χώρα μας εκτός του ότι πολλοί νόμοι δεν εφαρμόζονται, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την μερική εφαρμογή νόμων ή μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να εξάγει ασφαλή και ορθά συμπεράσματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αυτοδιοίκηση.

ΣΗΜΕΡΑ έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση, που αφορά αλλαγές και τροποποιήσεις του Καλλικράτη, μιας μεταρρύθμισης που σχεδιάστηκε κατά πολλούς στο… πόδι και που ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, αλλά αποσπασματικά. Δηλαδή σήμερα γίνεται μία συζήτηση για αλλαγές σε κάτι το οποίο – με τις όποιες αδυναμίες είχε – δεν μπορεί να κριθεί συνολικά. Διότι, ως παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ η αποκέντρωση που ευαγγελιζόταν, ούτε υπήρξε η αντιστοιχία πόρων – αρμοδιοτήτων. Το αντίθετο θα παρατηρούσε κάποιος, σε μία μεταρρύθμιση που είχε έντονο το άρωμα και την… βιασύνη μεταξύ άλλων του πρώτου μνημονίου!

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό, αυτοδιοικητικοί και των δύο βαθμίδων, αναζητούν σήμερα το… ρόλο τους! Σύμφωνα με τα όσα δρομολογούνται από την Κυβέρνηση ο «χάρτης» αλλάζει άρδην. Δεν απαντά όμως – σύμφωνα πάντα με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν διαρρεύσει – στις ουσιώδεις αγωνίες της αυτοδιοίκησης, παρά μόνο σ’ ένα μέρος μιας ιδεολογικής προσέγγισης, ίσως και σε μνημονιακές απαιτήσεις… ελέγχου των ΟΤΑ, επιχειρώντας να διαμορφώσει νέες ισορροπίες!

ΠΩΣ ΟΜΩΣ συζητάμε για μία αυτοδιοίκηση, με «ευνουχισμένο» το πρώτο συνθετικό; Διότι εκεί θα έπρεπε να είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων. Στο πως δηλαδή θα διασφαλιστεί η… απεξάρτηση της αυτοδιοίκησης από τη κεντρική διοίκηση, τόσο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων όσο και στο επίπεδο των οικονομικών πόρων! Και φυσικά πως θα υπάρξει αποκέντρωση και εντός της αυτοδιοίκησης με τις εξουσίες προς τα… κάτω! Όλα τ’ άλλα απλώς ακολουθούν…

Του ΚΩΣΤΑ Β. ΤΣΕΡΕΝΤΖΟΥΛΙΑ

Leave a Reply